Anne sütü yenidoğan bir bebeğin en temel besin öğesi. Annenin psikolojisi anne sütü miktarında önemli etkilere sahip. İyi uyuyabilmiş, stressiz bir annenin süt üretimi de daha fazla oluyor. Ancak bazı durumlarda bebeğin ilk aşısı olan anne sütü, annenin yetersiz beslenmesi veya beslenmesine engel olan durumlar nedeniyle azalabiliyor. Peki emziren anneler sütlerinin artması için ne yapabilir? Hangi besinler anne sütünün artmasına yardımcı olur? Emzirme döneminde anne sütünün artması için nasıl beslenmeli? Bebeğin günlük süt ihtiyacını karşılayan sağlıklı bir anne günde 700-800 ml kadar süt salgılayabiliyor. Süt salgısının devamlılığının bebeğin büyüme-gelişmesi açısından önemli olduğunu ve bunun için vücudun günde fazladan 750 kaloriye ihtiyaç duyduğunu hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel Aydın, anne sütünü arttıran besinler ve içecekleri anlattı: Hint mutfağı ve Ayurvedik tıpta yaygın olarak kullanılan çemen otu tohumu anne sütünü arttırmaya yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar 2 hafta boyunca düzenli olarak çemen otu tüketiminin anne sütünü belirgin oranda arttırdığını ortaya koyuyor. Yapılan bir araştırmaya göre hormon değişikliğine yol açan anethol, dianethole ve photoanethole bakımından zengin olan rezene, anne sütü için gerekli olan östrojen ve prolaktin hormonlarının üretimini teşvik ediyor. Dereotu da rezene gibi anne sütü üretimini destekleyen hormonların üretimini teşvik ediyor. Dereotu; kabak kalyede, tüm salatalarınızda, zeytinyağlı yemeklerde, taze bakla gibi mevsim lezzetlerinde bolca kullanabilrsiniz. Kalsiyumdan zengin olan siyah susamın anne sütünü arttırıcı etkisi olduğu düşünülüyor. Susamı yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Süt üretimini teşvik ettiğine inanılan kimyon doğumdan sonra anneyi güçlendirmek için önemli bir mineral olan demir bakımından da zengindir. Kimyonu et ve balıkları marine ederken, falafel yaparken kimyon kullanabilisiniz. Kimyonu ayrıca kısırda, köftede, notut ve fasulye gibi bakliyatlar yemeklerinde de değerlendirebilirsiniz. Arpa ile pişirilmiş pilav veya çorba süt yapımını arttırmak için kullanılabilir. Özellikle arpa ve rezene kombinasyonunun sütün kalitesini yükselttiği düşünülüyor. Sindirim sistemini düzenleyici, sakinleştirici, etkisi bulunan ve iyi bir K vitamini kaynağı olan fesleğen yemeklerle beraber veya çay olarak tüketilebilir. Yeşil sebzeler laktasyonu arttırmakla beraber sindirime yardımcı olur ve vücudu güçlendirir. Ancak brokoli, lahana gibi bazı kükürtlü sebzeler bebekte gaz problemine ve sütün tadını değiştirerek süte karşı isteksizliğe neden olabilir. Bu tür sebzeler bebeğin süte karşı istek durumu gözlemlenerek tüketilmelidir. Beta-karoten bakımından zengin olan havuç, tatlı patates ve diğer kırmızı-turuncu sebzeler anne sütünü arttırmaya yardımcı olabilir. Emzirme döneminde sütünüzün artması için besin lifi, demir ve kalsiyumdan zengin olan yulaf ile kendinize yulaf püresi hazırlayabilir ve besin değerini arttırmak için içerisine fındık, süt, meyve ya da baharat ilave edebilirsiniz. Zeytinyağı, keten tohumu yağı ve susam yağı gibi sağlıklı yağların emzirmeye yardımcı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca incir, beyaz üzüm, beyaz dut, hurma, yer elması, erik, sumak, kişniş, nane, zencefil de anne sütünü arttırıcı besinler arasında yer alıyor.