Türk kahvesi makinesinde daha lezzetli kahve yapmanın püf noktası
Makinede kahve yapmanın avantajı her şeyi sizin için düşünüyor olması. Ancak cezve ile pişirmiyorsanız ve alışık olduğunuz markanın dışında bir kahve kullandığınızda bu kahvenin kavrulma derecesindeki farklılık, kahvenin her zamanki gibi lezzetli olmasını engelleyebilir. Bir de makinelerde uzun süre kullanımdan kaynaklı ufak tefek arızalar çıkmaya başlayabilir.
Makineniz yeniyse öncelikle ona alışma süreciniz vardır. Su hazneli değilse ne kadar su koyacaksınız, kahveyi önce mi sonra mı ekleyeceksiniz, karıştırmanız gerekir mi yoksa kendi halleder mi....
Türk kahvesi makinelerinde genellikle kahveyi karıştırmanız gerekmez, kendileri halleder. Ancak bir iki deneme sonucunda makinenin bu konuda ne kadar başarılı olduğunu anlayabilirsiniz. Gerekirse karıştırır, kahve topaklanmıyorsa karıştırmayı bırakırsınız.
Makineniz eskiyse arada bir kahveniz normalden daha fazla pişmiş, bir anlamda "yanmış, köpüğü kaybolmuş" çıkabilir.
Bunun için benim yöntemim hem kahvenin hızla pişmesini ve dolayısıyla yanmasını engellemek için soğuk su kullanmak. Normalde kahve için oda sıcaklığında su kullanılır ancak ben genellikle kahveye dolaptan çıkardığım ve bir dakika kadar dinlendirdiğim soğuk suyu kullanıyorum. Bu sayede su hızla ısınmadığı için kahve daha uzun sürede pişiyor. Bu da lezzetine ciddi etki ediyor. Evet, tabii ki tam anlamıyla cezvede pişmiş gibi olmuyor ama ciddi bir fark yaratıyor.
Bu nedenle su hazneli olmayan kahve makinelerinde soğuk su kullanın. Bu yöntemi kahve makinesinin son zamanlarda iyi pişirmediğinden, çoğu zaman kahvenin yanık çıktığından şikayet arkadaşlarıma bahsettiğimden bu yana kullanıyorlar ve yöntemin kahvenin lezzetine ciddi oranda katkı sağladığını söylüyorlar. Siz de neden denemeyesiniz?