Gündem Enis Berberoğlu tutuklandı

Enis Berberoğlu tutuklandı

Paylaş
Enis Berberoğlu tutuklandı

CHP İstanbul Milletvekili ve eski Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu’nun, MİT tırlarının durdurulması olayın  ilişkin "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırılarak, tutuklanmasına karar verildi

Adana'da durdurulan mühimmat yüklü MİT TIR’larına ilişkin görüntülerin yayınlanmasına ilişkin olarak açılan davada CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, "Devletin gizli kalması gereken belgeleri casusluk amacıyla temin etme" iddiasıyla yargılanıyordu.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanıklar CHP Milletvekili Enis Berberoğlu ile gazeteci Erdem Gül katıldı. Yurtdışında olan Can Dündar ise duruşmaya katılmadı.



Mahkeme heyeti durdurulan MİT tırları görüntülerini eski Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Can Dündar’a verdiği belirtilen Berberoğlu’nun "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan müebbet hapse çarptırılmasına karar verdi.

MALTEPE CEZAEVİ'NE GÖTÜRÜLDÜ


Hakkında tutuklama kararı verilen CHP İstanbul Milletvekili ve eski Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Maltepe Cezaevi'ne götürüldü.


25 YILA İNDİRİLDİ


Cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususları, sanık lehine takdiri hafifletici sebep olarak kabul eden mahkeme, Berberoğlu’nun cezasını 25 yıla indirdi.

Heyet, Berberoğlu’nun HTS kayıtları, Can Dündar’ın kitabında geçen beyanları dolayısıyla işlediğinin sabit olduğu anlaşılan suç dolayısıyla
hükmolunan cezasının haddi itibarıyla, kaçacağı ve saklanacağı hususunda somut emarelerin bulunması nedeniyle tutuklanmasına kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, sanığın kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezası mahkumiyetinin sonucu olarak seçme, seçilme ve diğer siyasi haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmasına karar verdi.

GÜL VE DÜNDAR'IN DOSYALARI AYRILDI


Heyet, Berberoğlu, Can Dündar ve Erdem Gül’ün "silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan ise dosyalarının ayrılmasına hükmetti.

Kararın ardından, duruşmaya katılan Berberoğlu duruşma salonundan çıkarılmayarak, tutuklama işleminin yapılması için ilgili birime götürüldü.


CHP OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI


Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu CHP grubunu olağanüstü toplantıya çağırdı. Öte yandan Kılıçdaroğlu'nun Berberoğlu'nun aradığı öğrenildi. Kılıçdaroğlu MYK sonrası açıklama yapacak.


BERBEROĞLU'NDAN AÇIKLAMA


Berberoğlu bianet’e verdiği demeçte “Yeni türkiye’nin kaçak adaleti bu. sabahtan akşama FETÖ ile yatıp kalkanlar hakim olunca böyle. Siz beni unutmayacaksınız ben de sizi” dedi.


TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ


Enis Berberoğlu hakkındaki tutuklama kararının ardından tutuklu milletvekillerinin sayısı 12'ye yükseldi. HDP Milletvekili 11 isim tutuklu bulunuyordu. Berberoğlu, CHP'den tutuklanan ilk milletvekili oldu.

Tutuklu milletvekilleri listesi şöyle;

Selahattin Demirtaş, İdris Baluken, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Gülser Yıldırım, Ferhat Encü, Çağlar Demirel, Besime Konca, Burcu Çelik Özkan


YÜKSEKDAĞ VE AYDOĞAN'IN MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ


Tutuklu bulunan HDP'li Figen Yüksekdağ ve Nursel Aydoğan'ın ise milletvekillikleri düşürülmüştü.


ENGİN ALTAY'DAN AÇIKLAMA


Engin Altay konuya ilişkin açıklama yaptı. Altay şunları söyledi:

Bu karar muhalefete gözdağıdır. Böyle adalete lanet olsun. Diktatöre karşı ne yapılması gerekiyorsa bunu yapacağımızdan herkesin emin olması gerekiyor.

Erdoğan unutmasın bu millet ve CHP onun yaptıklarını yanına bırakmayacaktır. Türkiye basın özgürlüğünde 182 ülke arasında 155. sıralara inmişken AKP'nin antidemokratik uygulamaları beyhudedir. Enis Berberoğlu tutuklanıyorsa bu tuzun koktuğu yerdir. Soytarıların krala şirin görünmek içn hukuk dışı kararlar vermesini kamu vicdanının takdirine bırakıyorum.

Bu dosya Erdoğan'ın uluslararası mahkemelerde yargılanmasının zeminini oluşturacak da bir dosyadır. Gün gelecek bu dosyalar nedeniyle Erdoğan, uluslararası mahkemelerde savaş suçlusu olarak yargılanacaktır.


GÜRSEL TEKİN: CHP'YE KARŞI SUSTURMA OPERASYONU


Bu galiba özellikle son dönemlerde CHP'ye karşı bir susturma operasyonudur. Ama bu kararı verenlerin şunu bilmesi lazım. Bir tek CHP'li kalsa bile bu ceberrut düzenle mücadele edecektir. Daha bir hafta önce alınan damat kararları var. Bu kararı verenler birgün mutlaka utanacaktır. Ergenekon nasıl çöktüyse bu dava da çökecektir. Bugün bu kararı verenler mutlaka tarihin önünde hesap verecektir.


BARIŞ YARKADAŞ: 'BERBEROĞLU GAZETECİLİK CEZALANDIRILDI' DEDİ


Berberoğlu tutuklandıktan sonra şunu söyledi: Yaşadıklarımız bir çizgi film gibi. Bu cezayı verenler bilsinler ben bu cezayı girer yatarım ne olursa olsun vatanımız sağolsun.

Kamuyouna da şu mesajı verdi: Bir gazetecilik faaliyeti yapıldı ve gazetecilik faaliyeti elde hiçbir delil olmamasına rağmen cezalandırıldı.