1 porsiyonu kolon kanserinden koruyor! 100 yaşına kadar yaşayanların sırrı bu besinde: Vücudu dipçik gibi yapıyor, hastalıklarla savaşıyor

Sağlıklı ve uzun yaşamın sırrı, dengeli ve doğal beslenmekten geçiyor. Doğanın insanoğluna sunduğu gıdalardan yararlanarak beslenen kişiler, hastalıkların tedavisinde büyük bir avantaj sahibi oluyor. İbn-i Sina da dahil olmak üzere pek çok bilim insanının önerdiği öyle bir besin var ki bunu tüketen uzun bir ömre sahip oluyor. İşte tüm detaylar…

Yüzyıllar öncesinden bilimle uğraşan insanlar tarafından önerilen çam fıstığı, günümüzde tüketilmeye devam ediyor. Özellikle yemeklerin içerisinde kullanılan bu gıda, çiğ tüketildiğinde de sayısız fayda sağlıyor.

İBN-İ SİNA UZUN ÖMÜR İÇİN ÇAM FISTIĞINI ÖNERİYOR
İbn-i Sina'nın çalışmaları, çam fıstığının tıbbi faydalarını öne çıkarıyor. Çam fıstığı, kalp sağlığını destekleyebilecek yağ asitleri içeriyor ve antioksidanlar bakımından zengin. Bu sayede de hastalıklara karşı koruma sağlıyor.
Çam fıstığı, enerji verici bir besin ve içerdiği besin maddeleri insanların günlük aktivitelerini sürdürebilmeleri için gerekli olan enerjiyi sağlıyor. Çam fıstığının enerji verici ve insanların zindeliklerini artırabilecek özelliklere sahip.
İbn-i Sina'nın tıp alanındaki çalışmalarında çam fıstığının bazı hastalıkların tedavisinde kullanıldığı görülüyor. Antik çağlardan beri tıbbi amaçlarla kullanılmıştır ve İbn-i Sina da bu gıdanın faydalarından yararlanmıştır.

BESLEYİCİ DEĞERİ YÜKSEK OLAN ÇAM FISTIĞININ FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
- Çam fıstığı yüksek miktarda sağlıklı yağ, protein ve lif içeriyor. Aynı zamanda B vitaminleri, E vitamini, magnezyum, demir ve çinko gibi mineraller bakımından da zengin.
- İçerdiği doymamış yağ asitleri, kalp sağlığını destekliyor. Bu yağlar, kan lipid profili üzerinde olumlu etkilere sahip ve kolesterol seviyelerini düzenliyor.

- Çam fıstığı antioksidanlar açısından da zengin. Özellikle de E vitamini, çam fıstığının içerisinde bol miktarda bulunuyor. Antioksidanlar, hücresel hasarı azaltıyor ve kronik hastalık riskinin önüne geçiyor.
- Yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissini artırıyor. Böylece kilo kontrolüne yardımcı oluyor. İçeriğinde bulunan protein, metabolizmayı hızlandırıyor ve yağ yakımını artırıyor.
- Çam fıstığı magnezyum, fosfor ve manganez gibi mineraller bakımından önemli bir besin. Bu mineraller, kemik sağlığı için önemli. Kemik yoğunluğunu artırıyor ve osteoporoz riskini azaltıyor.

ÇAM FISTIĞI İLE NELER YAPILABİLİR?
- Çam Fıstıklı Pesto: Taze fesleğen yaprakları, çam fıstığı, parmesan peyniri, zeytinyağı ve sarımsak ile nefis bir pesto yapabilirsiniz. Bu pestoyu; makarna, salata veya ekmek üzerinde kullanabilirsiniz.
- Çam Fıstıklı Pilav: İnce kavrulmuş çam fıstıkları, pirinç ve baharatlarla birlikte pilav yapabilirsiniz. Pilavı, et yemekleri veya sebzeli yemeklerle servis edebilirsiniz.
- Çam Fıstıklı Salata: Yeşil yapraklı bir salataya çam fıstığı ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak mevsim sebzeleri, peynir ve zeytinyağı ile birlikte servis edebilirsiniz.
