1 santimden büyük nodüller dikkatle takip edilmeli

Tiroid nodülleri genellikle zararsız olsa da 1 santimden büyük nodüller kanser riski taşıdığı için dikkatli izlenmeli.Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdullah Bereket, çocuk ve ergenlerde rastlanan tiroid nodüllerini anlatıyor.

TİROİD NODÜLÜ NEDİR?
Tiroid bezinin içinde yer alan yumrulara verilen isimdir. Bunlar büyük ise muayenede anlaşılır. Daha küçük nodüller ise tiroid ultrasonografisi ile tespit edilebilir.

ÇOCUK VE ERGENLERDE TİROİD NODÜLÜ TEHLİKELİ MİDİR?
Tiroid nodülleri genellikle iyi huyludur fakat bir kısmında tiroid kanseri veya kansere dönüşme riski olabilir. Özellikle boyutu 1 santimin üzerindeki nodüllerde ve takipler sırasında boyutu artan nodüllerde bu olasılık daha fazladır. Tiroid doppler ultrasonografisinde nodülün bazı özellikleri de kötü huylu olup olmadığı konusunda ipucu verir. Aile öyküsünde tiroid kanseri olup olmaması ve radyasyona maruziyet tiroid kanseri olasılığını artıran diğer etkenler.

TİROİD NODÜLLERİ BELİRTİ VERİR Mİ?
Nodül büyükse dışarıdan bir yumru şeklinde gözükebilir veya muayenede anlaşılır. Bunun dışında genellikle belirti vermez.
NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Muayene ve ultrasonografiye ek olarak şüpheli nodüllerde hekim tiroid bezinden ince bir iğne ile parça alınmasını (biyopsi) isteyebilir. Bu şekilde nodülün niteliği daha iyi anlaşılır.

HANGİ NODÜLLER TEDAVİ EDİLMELİ?
Biyopsi sonucu tiroid kanseri olduğu anlaşılan veya kuşkulu sonuç veren nodüller cerrahi, gerekirse radyoaktif iyot ile tedavi edilir. Nodülün niteliğine göre muayene ve ultrasonografi sıklığı doktor tarafından belirlenir.
Tiroid nodülleri genellikle zararsız olsa da 1 santimden büyük nodüller kanser riski taşıdığı için dikkatli izlenmeli.
VİTAMİN TAKVİYESİ FAYDA SAĞLAR MI?
Tiroid hastalığını önlemek veya tedavi etmek için özel bir vitamin veya beslenme şekli bulunmuyor. Sosyal medyada, orada burada bazılarınca tavsiye edilen glutensiz beslenme, selenyum gibi takviyelerin bilimsel bir dayanağı yok, bunlarla zaman yitirmeyin. Çocuğunuzda tiroid hastalığı olsun ya da olmasın (hipertiroidisi olanlar hariç) iyotlu tuz kullanın. Son zamanlarda popüler olan kaya tuzu gibi iyot içermeyen tuzlardan kaçının.

TEDAVİ AKSAMAZSA BÜYÜMESİ DE AKSAMAZ
Haşimoto tiroiditi bünyesel birhastalıktır, kandaki T4 ve TSH durumuna göre uzun süreli tedavi gerektirebilir.Ancak ilacını düzenli alan ve kontrollerini aksatmayan hastalar için korkulacak bir durum yok.
Doğumsal hipotiroidili bebeklerde özellikle ilk bir ay içinde tedavileri başlanmışsa herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmazlar,normal gelişim ve büyümelerini sürdürürler. İlacını düzenli kullanan tiroid hastalarının lahana,brokoli ve bu tür sebzeleri normal ölçülerde tüketmesinde sakınca yok. Tedavi aksatılmazsa büyümesi de aksamaz