1000 yıllık tarif! Osmanlı mutfağından çıktı: Ramazan ayının vazgeçilmezi, şekeri dengeleyip vücuda enerji veriyor

Osmanlı mutfağında sultanlara hazırlanan günümüzde ise Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alan güllaç, tezgahları süslüyor. Güllaç, hafif tatlı olması sebebiyle tercih edilirken, güllaç ustaları mesailerine yoğun bir şekilde devam ediyor.

Hafif bir tatlı olması sebebiyle iftarda vazgeçilmez lezzetler arasında yer alan en renkli tatlılardan güllaç, Ramazan ayında yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Ceviz veya fındık gibi iç malzemeleri ile zenginleştirilen güllaç, nar ve Antep fıstığı ile süsleniyor. Güllacın yapım aşamasındaki püf noktalara değinen tatlı ustası İbrahim Taşdemir, "Güllacın olmazsa olmazı süt, sütün içerisine şeker, 1 yemek kaşığı gül suyu ekliyoruz. 1 litre süte 300 gram şeker olacak şekilde güllacın her katmanını sütle yumuşattıktan sonra isteğe bağlı olarak güllaç arasına fıstık, ceviz ve fındık gibi çeşitleri ana malzeme olarak ekleyebiliriz" dedi.

"Güllacın olmazsa olmazı yüzde 90 gül suyu"
Yeni kuşağın bu tür tatlıları biraz daha sevdiğini anlatan İbrahim Taşdemir, "Güllacın içerisinde süt var, şeker ve olmazsa olmaz gül suyu var. İçerisinde ceviz, üzerinde ise meyve çeşitleri var. Portakal, nar, kivi ve çilek gibi meyvelerle süslenebilir. Her Ramazan bu lezzete talep oluyor, talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Sütlü tatlı olduğu için biraz daha ilgi diğer tatlılara göre fazla. Yeni jenerasyon biraz daha seviyor bu tür tatlıları. Onun için biz de bu şekilde hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Ortalama olarak 8-10 tepsi güllaç satışlarımız oluyor. Güllacın olmazsa olmazı gül suyu. Vanilya katanlar var ama ben güllaç içerisinde gül suyunu tercih ediyorum" şeklinde konuştu.

"Hafif olması yönünden çok tercih edilen bir lezzet"
Konya Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu da, "Güllaç son zamanlarda Ramazan aylarının olmazsa olmaz lezzeti haline geldi. Eskiden güllaç pek tercih edilmezdi. Bunun tercih sebebi de sütlü ve hafif olması yönünden çok tercih edilen bir lezzet. Ramazan aylarında özellikle daha çok satılan bir ürün ve hafif, midede ekşime yapmadığı için tercih ediliyor, herhangi bir sıkıntısı yoktur. Sadece süt ve hamur yaprağından oluşan bir tatlı" ifadelerini kullandı.

Merdiven altı ürünlere dikkat
Tatlı almak isteyen vatandaşlara seslenen Kağnıcıoğlu, "Vatandaşlarımıza özellikle bildikleri yerlerden almasını tavsiye ediyoruz. Merdiven altı üretilen alışveriş yapılırsa sağlığımızı da tehlikeye düşürebilir. Vatandaşlarımız bilinen yerlerden alırsa bir sıkıntı durumunda haklarını da arama şansları olur. Merdiven altı ürünlerde karşılarında muhatap bulamazlar" diye konuştu.

GÜLLAÇIN FAYDALARI NELERDİR?
Güllaç, özellikle Ramazan ayında tüketilen, geleneksel Türk tatlılarından biridir. Yapımında kullanılan ana malzeme olan güllaç yaprağı, pirinç unu, süt ve şeker gibi besleyici öğeler içerir. Bu tatlının en önemli faydalarından biri, düşük kalorili ve hafif bir tatlı olmasıdır.

İçeriğindeki süt, vücuda protein ve kalsiyum sağlar, bu da kemik sağlığını destekler ve kasların güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, sütün sağladığı B vitamini kompleksi, enerji üretimini artırarak gün boyu daha zinde olmanıza katkı sağlar.

Güllaç, sindirim sistemine de faydalıdır. İçeriğinde bulunan süt ve güllaç yaprağı, sindirimi kolaylaştırır ve mideyi yormaz.

Ramazan ayında oruç tutanlar için, iftar sonrası ağır tatlılar yerine tercih edilebilecek hafif bir seçenek olmasının yanında, vücuda hızla enerji sağlar. Ayrıca, içerdiği şeker, düşük miktarda glisemik indeksine sahiptir, bu da kan şekerinin daha dengeli bir şekilde yükselmesini sağlar.
Bir diğer faydası ise, vücutta sıvı kaybını telafi etmesidir. Ramazan ayında oruç tutanlar için özellikle önemlidir, çünkü güllaçta bol miktarda süt bulunur ve süt, vücutta sıvı dengesi oluşturan bir bileşendir.

Bu sayede, oruç sonrası vücut daha hızlı şekilde toparlanır. Aynı zamanda, güllaç tatlısının serinletici özelliği de vardır, bu da yaz aylarında özellikle rahatlatıcı bir etki yaratır.