Pekmez, doğal şeker ve mineraller açısından zengin olduğundan sadece tatlandırıcı değil aynı zamanda besin kaynağıdır.Genellikle yemek pişirmede ve fırınlamada, ekmeğin üzerine sürülerek veya kahvaltı tabağı olarak tahinle karıştırılarak kullanılır. Pekmezin tadı, kullanılan meyveye göre değişmekle birlikte genellikle koyu, karamele benzer bir tatlılığa ve hafif meyvemsi bir tada sahiptir. Pekmez, özellikle doğal bir tatlandırıcı olarak bilinir ve birçok faydaya sahiptir.İşte pekmezin bazı önemli faydaları:Pekmez, özellikle üzüm pekmezi, yüksek miktarda demir içerir. Bu, anemi riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Yüksek şeker içeriği nedeniyle, pekmez hızlı bir enerji kaynağı sağlar. Bu, özellikle fiziksel aktiviteler sırasında yararlı olabilir. Pekmez, kemik sağlığını destekleyen kalsiyum ve magnezyum açısından zengindir. Bazı pekmez türleri, özellikle keçiboynuzu pekmezi, antioksidanlar açısından zengindir. Bu, hücre hasarını önlemeye ve genel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Pekmez, lif açısından zengin olduğundan, sindirim sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Pekmez, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilecek mineral ve vitaminler içerir. Her ne kadar pekmez birçok sağlık yararına sahip olsa da, yüksek şeker içeriği nedeniyle aşırı tüketilmemelidir. Diyabet gibi bazı sağlık koşulları olan bireylerin pekmez tüketirken dikkatli olmaları önerilir. www.posta.com.tr Eskişehir’de kış aylarının gelmesiyle vatandaşlar hastalıklardan korunmak için pekmezi tercih ediyor. Eskişehir’de kış aylarıyla birlikte havalar soğurken, hastalanan vatandaşların sayısında artış olduğu gözlendi. Bu artışın önüne geçilebilmesi için insanlar birçok yöntem deniyor. Bu yöntemlerden birisi de pancardan elde edilen pekmez oluyor. Dükkanında pekmeze de yer veren esnaf Ahmet Ünlü, kışın getirdiği hastalıklardan korunmak için pekmez tüketilmesini tavsiye etti. Kentte yaklaşık 33 yıldır pekmez satışı yapan 68 yaşındaki Ünlü, “Pekmez, içerisinde hiçbir katkı maddesi olmadan üretilen doğal bir üründür. Pekmez olarak 4 farklı çeşit pekmez satıyoruz. Birincisi üzüm, ikincisi keçi boynuzu, üçüncüsü dut, dördüncüsü ve litresi 120 liradan satılan Eskişehir Bozhöyük yörelerinde birkaç senedir üretilmeye başlayan pancar pekmezi. Pekmez; kansızlığa, demir eksikliğine ve bağırsak tembelliğine iyi gelir” ifadelerine yer verdi. Pekmezin şifa kaynağı olmasının yanı sıra nasıl tüketildiğine dair bilgi veren Ahmet Ünlü, şöyle devam etti:“Pekmezi en çok tahinle karıştırıp tüketiyorlar. Bazı yörelerde yoğurtla karıştırıyorlar. Bazı insanlar, pekmezden komposto yapıyorlar. Bunun yanında tahin tüketimi daha fazla. Çünkü tahinin girmediği hemen hemen sofrada bir şeyi yok.”