Antik dünyanın en büyük lahitlerinden biri olarak kabul edilen, Sidamara Lahdi'nin eksik parçası 'Eros Başı' bir asırdan uzun süre sonra yeniden Türkiye'ye getirildi. Tonlarca ağırlıktaki lahit, 1882 yılında Karaman'ın Ambar Köyü'nde Sidamara Antik Kenti'nde, İngiliz Askeri Başkonsolos Charles Wilson tarafından keşfedilmişti.
Taşınamayacak kadar ağır olduğu için yeniden toprak altına gömülen lahitten ayrılan yüksek kabartmalardan biri olan 'Eros Başı'nın Londra'ya götürüldüğü anlaşıldı.
Daha sonra Karaman'da bulunan Sidamara Antik Kenti'nde 1898 yılında bir köylü tarafından yeniden görülen lahit günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzesi olan Müze-i Hümayun'a bildirildi. Osman Hamdi Bey'in bölgede yaptığı incelemeler sonucu İstanbul'daki müzeye taşınmasına karar verilen dev lahit zamanın koşullarında mandalarla çekilerek merkeze taşındı. Tren vagonlarının özel olarak düzenlenmesiyle meşakkatli bir yolculuk yapan muhteşem eser 1901 yılında bugünkü İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne ulaştı.
Tarihî eserin Londra'da bulunan Eros Başı kabartması ise Marion Olivia Wilson tarafından babası Charles Wilson'un anısına 1933 yılında Victoria & Albert Müzesine bağışlandı. İstanbul Arkeoloji Müzelerinde bulunan dev lahde de 1930'lu yıllarda Victoria & Albert Müzesi yetkilileriyle yapılan görüşmeler sonucunda Eros Başı'nın plaster kopyası yerleştirilmişti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Karaman’dan 1882 yılında Londra'ya götürülen ve Victoria & Albert Müzesi'nde sergilenen 30 tonluk Sidamara Lahdi'nin eksik parçası olan 'Eros' başının Türkiye'ye iadesini sağladı. Sidamara Lahdi'nin dünyanın en önemli lahitlerinden biri olduğunu belirten İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, "Victoria Albert Müzesi ile Kültür Bakanlığımız arasında 'Yenilenebilir İş Birliği' kapsamında bu eser müzemize kazandırıldı. Yaklaşık 15 gündür yerine yerleştirme çalışmaları devam ediyordu. Artık iki ayrı sevgili kavuştu. Bundan dolayı çok mutluyuz" dedi.