2 haftada 15 kilo verdiren yöntem! İsveçli bilim insanları onayladı

Rigshospitalet diyeti olarak da anılan İsveç diyeti, 1960’larda İsveç Ulusal Gıda İdaresi tarafından geliştirildi. Birçok ülkede yaygın bir zayıflama yöntemi olarak tercih edilen İsveç diyetinin, 2 haftada 10 ila 15 kilo verdirdiği biliniyor ancak kalp rahatsızlığı olanların bir uzmana danışmadan başlamamasında fayda var.

İsveç diyeti, karbonhidrat alımını azaltıp, protein alımını arttırarak obezite oranını düşürmeyi amaçlayan bir diyettir.

Bu diyet türünde kök sebzeler, kepekli tahıllar ve balık gibi İsveç’te geleneksel olarak sofralarda kullanılan işlenmemiş gıdaların tüketilmesi önerilir.

İsveç diyeti egzersiz ile birlikte yapıldığında çok daha hızlı sonuçlar verir. Günde 30 dakika olacak şekilde spor yapılması önerilir. Eğer vücut düzenli egzersize alışık değil ise günde 5 dakika ile başlayan süre, zamanla 30 dakikaya çıkarılabilir.

İsveç diyetinde sistem; normalden daha az karbonhidrat alıp 13 gün boyunca daha fazla sağlıklı yağ tüketmek üzerine kuruludur. Bu sayede vücutta iltihap azalır, insülin seviyeleri düşük seyreder.

Ayrıca yağ tüketimine bağlı olarak enflamasyonu azaltır ve kilo verme sürecine verim katar. Bu diyet programında ilk iki hafta yalnızca karbonhidrat veya yağ oranı düşük ve protein açısından zengin yiyecekler tüketilir.

İsveç diyetinin kuralları şu şekilde sıralanabilir:
- Kahve ve çay gibi içecekler yalnızca belirtilen limitlerle tüketilmelidir. (Tatlandırıcısız)
- Şeker, diyette yer aldığı kadarı ile kullanılmalıdır.
- Tuz tüketimi yapılmamalıdır.
- Diyet, en az 3 ay ara ile tekrarlanmalıdır
- Öğünler için paylaşılan yemekler, öğünler arası değiştirilerek tüketilebilir.
- En az 2 litre su içilmesi şarttır.

Bu diyet, aralarında iki atıştırmalık ile günde üç öğün yemek yemeyi içerir. Her öğün meyve, nişastalı sebzeler veya kepekli tahıllar gibi karbonhidrat açısından zengin bir yiyecek içermelidir.

Yumurta veya et gibi protein açısından zengin bir yiyecekle birlikte avokado, kabuklu yemiş, tohum, baklagiller gibi yağ açısından zengin bir yiyecek diyet içerisine yerleştirilmelidir.

İkinci haftadan sonra, yüksek yağlı yiyeceklere bağlı kalmaya devam edilebilir ve diyete düşük oranda olacak şekilde nişastalı karbonhidrat eklenebilir. Bu süreçte bol bol meyve ve sebze tüketilmelidir.

BU BESİNLERDEN UZAK DURUN
İsveç diyetinde amaçlanan zayıflama ve obeziteyi engelleme hedefinin gerçekleşebilmesi için bazı gıdaların tüketilmemesi gerekir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

- Şekerli meyve suları ve sodalar,
- Yüksek miktarda süt şekeri barındıran süt ürünleri,
- Rafine yağlar ve margarinler,
- Pasta, kek, çikolata, dondurma, granola barlar ve yapay tatlandırıcılar
- Müsli, ekmek, yulaf lapası, baklagiller, makarna, pirinç, patates, patates kızartması ve cips

İSVEÇ DİYETİ YAPARKEN DİKKAT
İsveç diyetinin en belirgin yan etkisi kalp çarpıntısıdır. Ayrıca kaygı ve huzursuzluk gibi yan etkilere de yol açabilir.

Kafein içeren bu diyet, kalp hastalığı veya yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarını tetikleyebileceği için bir uzmana danışılmasında fayda vardır.