NEVRUZ NEDİR?
Nevruz; Kuzey Yarımküre’de yer alan ülkelerde, özellikle Farsça ve Türkçe konuşan topluluklar arasında çok yaygındır. Farsça nev ve ruz kelimelerinden gelen Nevruz, Türkiye’de Sultan Nevruz, Nevruz-i Sultan, Newroz, Navrız, Mart Dokuzu, Noruz, Yılsırtı, Gün Dönümü, Yumurta Bayramı gibi isimlerle anılır.
Yeni gün anlamını taşıyan ve bahar bayramı olarak adlandırılan Nevruz, birçok toplum için yılbaşı niteliğindedir.
Nevruzun başlangıç tarihi Miladi takvime göre 21 Mart’tır.
NEVRUZ NEDEN KUTLANIR?
Nevruz bayramı ve kutlamaları; Anadolu’da toplumsal uygulama ve ritüellerin, sözlü kültürün, evren ve doğaya ilişkin bilgi ve deneyimlerin nesilden nesle aktarıldığı en uygun ortamlardan birini oluşturmaktadır.
Bu bakımdan bakıldığında Nevruz, nesiller arası iletişimin en güzel örneklerinden biridir.
Bütün bayramlarda olduğu gibi Nevruz Bayramı’nda da temizliğin ayrı bir yeri ve önemi bulunuyor. Nevruz öncesinde sokaklarda ve evlerde genel bir temizlik yapılır.
Kutlamalar esnasında insanlar yeni ve temiz kıyafetler giymeye özen gösterir.
Nevruzun kutlama alanının adeta bir renk cümbüşü şeklinde süslenmesi, uçurtmaların uçurulması, renkli kıyafetlerin giyilmesi, çeşitli renklerdeki yumurtaların tokuşturulması, insanların büyük bir ateş etrafında toplanması ve ateşten atlaması Nevruz kutlamalarının karakteristik özellikleri arasında yer almaktadır.
Nevruz kutlamaları esnasında kışın uğurlanması ve baharın karşılanmasını konu alan oyunların oynandığı da görülmektedir.
Nevruz’da yapılan ortak uygulamalardan biri de bir nevi fal olarak isimlendirilebilecek çeşitli işaretlerin okunarak gelecek ile ilgili insanların gerçekleşmesini istedikleri dileklere ilişkin yorumlarda bulunmaktır.