FİDYE NEDİR?
Fidye, bir kişinin bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtulması için ödenen bedel anlamına gelir. Dinî bir terim olarak ise, oruç ibadetinin eda edilememesi veya hac ibadetinin edası sırasında işlenen hataların giderilmesi için ödenen maddi bedeli ifade eder.
Kur’an-ı Kerim'de “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir yoksul doyumu fidye öder.” ifadesi yer almaktadır. Buna göre, ihtiyarlık veya şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan kişi, daha sonra bu oruçları kaza edemezse her günü için bir fidye öder. Şâfiî mezhebine göre, Ramazan ayının kaza borcu ödenmeden öteki Ramazan ayı gelirse, kaza borcuna ilaveten bir de fidye ödeme yükümlülüğü ortaya çıkar.
Gebe ve emziren kadınlar, çocuklarının sağlığı hakkında endişe duydukları durumlarda oruç tutamadıkları günleri kaza etmelerinin yanı sıra bir de fidye ödemeleri gerekmektedir. Ancak, sadece kendileri için endişe duyuyorlarsa sadece kaza etmeleri yeterlidir.
Hac ve umre sırasında meydana gelen bazı eksiklikler için de fidye ödeme yükümlülüğü vardır. Bir fidye, bir kişinin bir gün boyunca doyabileceği kadar yiyecek veya bunun ücreti olarak belirlenir. Bu miktar, "sadaka-i fıtır" olarak da bilinir ve fidyenin asgari ölçüsünü ifade eder. Mümkün olanların daha fazla vermesi ise daha hayırlıdır.