40 yıllık tulumbacının gizli tarifi! Evde tulumba nasıl yapılır? Evde tulumba tatlısı yapmanın püf noktaları

Tulumba tatlısı, Türk mutfağının en sevilen ve en çok tercih edilen şerbetli tatlılarından biridir. Caddelerde, sokak köşe başlarında ya da tatlıcı dükkanlarında karşımıza çıkan bu nefis tatlı, dışı kıtır kıtır, içi ise yumuşacık dokusuyla herkesin gönlünü fetheder. Peki, tulumba tatlısı nasıl yapılır? Evde tulumba tatlısı yapmanın püf noktaları nelerdir?

Evde tulumba tatlısı yapmak, aslında düşündüğünüz kadar zor değil. Ancak, başarılı bir tulumba yapmak için hamurun kıvamı, yağı, şerbetin doğru oranı gibi pek çok detaya dikkat etmek gerekir. Her bir malzemenin doğru kullanımı ve pişirme sürecindeki hassasiyet, tulumbanızın lezzetini ve kıvamını belirler. İşte evde tulumba tatlısı yapmanın püf noktaları...

EVDE TULUMBA TATLISI NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı irmik (isteğe bağlı)
- 3 adet yumurta
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yarım paket kabartma tozu
- Yarım çay bardağı su (hamurun kıvamına göre)
Şerbet için:
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı limon suyu

40 YILLIK TULUMBACININ GİZLİ TARİFİ
Öncelikle şerbetinizi hazırlayın. Bir tencereye 3 su bardağı su ve 3 su bardağı toz şekeri koyun. Karıştırarak şekerin erimesini sağlayın ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra içine 1 tatlı kaşığı limon suyu ekleyin. Şerbet 5-10 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Bir tencereye suyu, tereyağını ve tuzu ekleyip kaynamaya bırakın. Su kaynadığında, içine unu ve irmiği (isteğe bağlı) ekleyin. Hızlıca karıştırarak hamur kıvamına gelene kadar pişirin. Hamur toparlandığında ocaktan alın ve ılımaya bırakın.

Ilınan hamura 3 adet yumurtayı tek tek ekleyin. Her birini ilave ettikten sonra hamuru iyice karıştırın. Son olarak kabartma tozunu ve yarım çay bardağı sıvı yağı da ekleyip karıştırın. Hamur pürüzsüz ve hafif yapışkan bir kıvamda olmalıdır.

Hazırladığınız hamuru sıkma torbasına (ya da bir poşete) aktarın. Torbanın ucunu bıçakla keserek ince bir uç oluşturun. Bu ucu, tulumba şekli verebilmek için yağlı kağıt serili tepsiye sıkın. Tulumbaların uzunluklarını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Geniş bir tencerede bolca sıvı yağ ısıtın. Yağ iyice kızdığında, hazırladığınız tulumbaları dikkatlice içine bırakın. Tulumbalar altın rengini alana kadar, yaklaşık 3-4 dakika boyunca kızartın.

Kızaran tulumbaları hemen soğuyan şerbetin içine atın.
Tulumbalar şerbeti iyice çektikten sonra servis yapmaya hazır olacaktır. Şerbeti tulumbanın her yerine eşit şekilde dağıldığından emin olun.