50 yaş altı sigara içen kadınlarda kalp krizi riski sigaraya içmeyenlere göre 13 kat fazla!

Sigara içmek her yaştan kadın ve erkekte kalp krizi olasılığını artırırken, genç kadınlarda, özellikle de 50 yaşın altındakilerde çok daha güçlü bir etkiye sahip. 18 ila 49 yaşları arasındaki kadın sigara içenlerde ölümcül kalp krizi adı verilen ST-Elevasyonlu Miyokard Enfarktüsü (STEMI) riski, sigara içmeyenlere göre 13 kat daha fazla. İşte Journal of the American College of Cardiology'de yer alan bilimsel araştırmanın detayları...

Kalp hastalığı, dünya çapında kadınlar ve erkekler için bir numaralı ölüm nedeni ve akut ST Segment Yükseltmeli Miyokard Enfarktüsü (STEMI), kalp hastalığının yaşamı en çok tehdit eden formları arasında. Büyük kalp krizi olarak adlandırılan STEMI ana koroner arterlerden birinin tamamen tıkanmasından kaynaklanıyor.

Yakın zamanda dünyanın en önemli kardiyovasküler dergileri arasında yer alan Journal of the American College of Cardiology'de yayınlanan araştırmaya göre sigara içmenin yaş veya cinsiyetten bağımsız olarak tüm hastalarda STEMI riskini artırdığını, ancak kadınlarda riskin her yaşta erkeklere göre daha yüksek olduğunu buldular.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Zekeriya Nurkalem, Journal of the American College of Cardiology'de (Amerikan Kardiyoloji Koleji Dergisi) yer alan bilimsel araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi.

50 yaş altı sigara içen kadınlar daha büyük risk altında
Araştırmaya göre
- Erkek ve kadın sigara içenler arasındaki en büyük nispi risk farkı 50-64 yaş grubunda.
- Ancak her iki cinsiyette de en yüksek risk artışı 18-49 yaş grubunda yer alıyor.
- Bu yaş grubundaki kadın sigara içenler, sigara içmeyen kadın yaşıtlarına kıyasla 13 kat daha fazla STEMI riskine sahip.
- Genç erkek sigara içenlerde ise risk 8.6 kat yüksek.
Bulgular, sigara içmenin özellikle genç ve kadın sigara içenlerde büyük kalp krizlerini tetiklemedeki çarpıcı risk etkisine ilk kez ışık tutuyor.

Riski tersine çevirmek için sigarayı bırakın!
Araştırmacılar ayrıca, sigarayı bırakarak riski önemli ölçüde tersine çevirmenin mümkün olduğunu buldular.
Çalışma, yaş veya cinsiyetten bağımsız olarak sigarayı bırakmanın, muhtemelen bir ay içinde Stemi riskini hiç sigara içmeyenlere göre azalttığını buldu.
Bu araştırmanın, sigara içen gençlerde, kalp krizi risklerinin yaşamın çok daha ileri dönemlerinde ortaya çıktığı algısını düzeltmesi bekleniyor.
