7 yılda bir görülen bereketli sezon! Kilosu 150 TL'den kapış kapış satılıyor: B12 ve D vitamini depolarını zirveye taşıyor, kemiği cilde içten kolajen yüklüyor!

Hırçın Karadeniz, bu sezon cömert yüzünü gösterdi. Balık sezonu, palamut bolluğuyla başladı. Palamudun ardından hamsi, istavrit, mezgit, barbun ve çinekop da yüz güldürdü. Balıkçılar, nadir görülen bu bereketli sezonu geride bırakıyor. Peki, fiyatlar nasıl, tezgahta son durum ne? İşte detaylar...

Samsunlu balık satıcısı Onurcan Köse, bu sezonun herkes için güzel geçtiğini ifade etti. Köse, "Balık piyasası Ramazan dolayısıyla durgun geçiyor. Hamsi, istavrit ve mezgit kilogram başına 150 liradan satılıyor. Barbun ve somonun kilosu ise 200 liradan alıcı buluyor. Levrek 300 TL, çipura 350 TL, kalkan balığı ise kilogram başına 800 TL'den alıcı buluyor. Sezon 15 Nisan'da sona erecek ancak Ramazan nedeniyle av sezonu bitmiş gibi bir durum söz konusu. Az miktarda balık çıktığı için teknelerin çoğu kıyıda bekliyor. Az da olsa gelen balıkları müşterilere sunuyoruz" dedi.

"BU BOLLUK 7 SENEDE BİR YAŞANIYOR"
Bu av sezonunun hem tutan hem satan hem de vatandaş için çok iyi geçtiğini belirten Köse, "Uzun bir süre palamut sattık, sonrasında ise 2 ay boyunca hamsi sattık. Çinakop, barbun, mezgit ve istavrit de bu sene oldukça bol oldu. Vatandaş da bolluk nedeniyle balığa doydu. Bu sene yalnızca tezgahta lüfer görmedik. Lüfer hariç tüm balık çeşitleri bol miktarda çıktı ve satışa sunduk. Bu bolluk 7 senede bir yaşanıyor. Önceki senelere göre bu sezon daha iyi geçti. Balık boldu ve fiyatlar oldukça uygundu. Av yasağından sonra ise tezgahta somon, alabalık, levrek, çipura, sazan, yayın, kefal, akbalık ve uskumru gibi balıkları satacağız" diye konuştu.
1 Eylül'de başlayan av sezonu, 15 Nisan itibarıyla sona erecek.

BALIĞIN FAYDALARI NELERDİR?
Balık, dünya çapında besleyici ve sağlıklı bir besin kaynağı olarak bilinir. Hem lezzetli hem de besin değerleri açısından oldukça zengin olan balık, düzenli tüketildiğinde vücuda pek çok fayda sağlar. İşte balığın sağlığa olan faydaları!

OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİ İÇERİR
Somon, sardalya ve uskumru gibi yağlı balıklar, omega-3 yağ asitleri açısından oldukça zengindir. Omega-3 yağ asitleri, kalp sağlığını destekler, kolesterol seviyelerini dengeler ve damar tıkanıklığı gibi kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir etki sağlar.
BEYİN FONKSİYONLARINI DESTEKLER
Omega-3 yağ asitleri, beynin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Düzenli balık tüketimi, hafızayı güçlendirebilir ve yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, depresyon ve anksiyete gibi ruhsal sorunların tedavisinde de balık tüketiminin etkili olduğu gösterilmiştir.

PROTEİN KAYNAĞIDIR
Balık, yüksek kaliteli protein içerir ve vücutta hücre onarımını ve kas gelişimini destekler. Ayrıca, balık proteinleri, vücuda kolayca emilen ve sindirilebilen bir yapıdadır. Bu nedenle balık, kas yapısı için önemli bir besin kaynağıdır.
İYİ BİR D VİTAMİNİ VE B12 KAYNAĞIDIR
Özellikle somon ve uskumru gibi yağlı balık türleri, D vitamini açısından oldukça zengindir. D vitamini, kemik sağlığını korumak, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve depresyonu önlemek için önemlidir. Güneş ışığından yeterince faydalanamayan kişiler için balık, iyi bir D vitamini kaynağıdır. B12 gibi önemli besin değerleri de yine balık içerisinde bol bol bulunur.

GÖZ SAĞLIĞINI DESTEKLER
Balık, göz sağlığını koruyan ve görme yeteneğini güçlendiren A vitamini ve omega-3 yağ asitleri içerir. Omega-3 yağ asitleri, gözlerdeki yaşa bağlı dejenerasyonu engellemeye yardımcı olabilir ve göz kuruluğu gibi sorunların oluşmasını önleyebilir.
İLTİHAPLANMAYI AZALTIR
Vücuttaki iltihaplanmayı azaltan bileşikler içerir. Omega-3 yağ asitleri, inflamasyonu azaltarak eklem ağrılarını hafifletmeye ve artrit gibi inflamatuar hastalıkların etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

KİLO KONTROLÜNE YARDIMCI OLUR
Düşük kalorili bir protein kaynağıdır ve yüksek doygunluk hissi sağlar. Bu sayede, sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenler için ideal bir besindir. Aynı zamanda, balıkta bulunan omega-3 yağ asitleri metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını teşvik eder.
CİLT SAĞLIĞINA İYİ GELİR
Balığın kılçık kısmında bulunan kolajen, kaynatılıp suyu tüketildiğinde cildi içten besleyerek yaşlanmayı önleyici etki gösterebilir. Bu besini düzenli olarak tüketen kişilerin cilt kırışıklarının daha az olduğu gözlemlenebilmektedir.