700 TL'den satılıyor! Dünyanın en önemli 4 ırkı arasında yer alıyor: Enerji depolarını fulleyip bağışıklığı çelik gibi sağlamlaştırıyor

Dünyanın en değerli dört arı türünden biri olan Kafkas arısının, binlerce farklı bitkiden topladığı nektarla ürettiği "Ardahan çiçek balı," kalitesiyle dikkat çekiyor. Bu bal, Kafkas arısının eşsiz özellikleri sayesinde özel bir aromaya ve lezzete sahip. Ardahan'ın zengin bitki örtüsünden toplanan nektarlar, balın benzersiz doğallığını koruyor. "Ardahan çiçek balı," lezzeti ve saflığıyla kendinden sıkça söz ettiriyor.

Ardahan'da uzun ve zorlu bir süreç sonucu elde edilen ve kendine has aromasıyla tanınan balın ilk hasadı gerçekleştirildi. Arıcılar, bu nadide ürünü toplamak için büyük emek harcadı. İlk sağımda elde edilen bal, yılın en kaliteli ürünleri arasında yer alıyor. İşte tüm detaylar...

2 BİN RAKIMIN ÜZERİNDEKİ YAYLADA SAĞILIYOR
İlkbaharda zengin floraya sahip 2 bin rakımın üzerindeki yayla ve dağlara bırakılan kovanlarda organik üretim yapılan Ardahan çiçek balı, kent ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Meşakkatli bir uğraşın ardından üretilen ve kendine özgü aromasıyla bilinen balın ilk sağımı yapıldı.

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ 4 IRKI ARASINDA BULUNUYOR
Dünyanın en önemli 4 ırkı arasında yer alan Kafkas arısının binden fazla bitki nektarından topladığı "Ardahan çiçek balı" kalitesiyle de adından söz ettiriyor. Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillenen Ardahan balı, 700-1000 TL arasında alıcı buluyor.

ORGANİK BAL PROJESİ BU YIL HAYATA GEÇECEK
Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, Coğrafi İşaretli organik bal üretiminin başlayacağını söyledi. Evliyaoğlu, ’’ Tarım Bakanlığı tarafından yapılan organik bal üretimi projesi bu yıl itibariyle hayata geçecek. Bu projeye 24 arıcımız müracaatta bulundu. Bu arıcılarımıza, 10’ar kocan ve arıcılık ekipman ve malzemeleri verilecek. 2025 yılı itibariyle hem coğrafi işaretli organik bal üretimi yapılacak, hem de coğrafi işaretli bal üretimi yapılacak. Bu proje ile Ardahan arıcılığını bir adım daha ileriye taşımış olacağız" dedi.

DOĞANIN SUNDUĞU EN KIYMETLİ NİMET
- Bal, doğanın bize sunduğu en değerli besinlerden biri ve binlerce yıldır insanlar tarafından tüketiliyor. Hem lezzetli bir tatlandırıcı olarak hem de sağlık için pek çok faydası bulunuyor. İçeriğindeki vitamin ve mineral değerinin yanı sıra bazı hastalıkların tedavisine ve önlenmesine de yardımcı oluyor.

BALIN BESİN DEĞERLERİ OLDUKÇA YÜKSEK
- Balın besleyici değeri oldukça yüksek. İçeriğinde fruktoz ve glikoz doğal şekerler, vitaminler, mineraller ve amino asitler bulunuyor. Bu besin öğeleri, vücut için enerji sağlamada önemli rol oynuyor ve metabolizmayı destekliyor.

DÜNYANIN EN GÜÇLÜ ANTİBİYOTİĞİ
- Bal, antimikrobiyal özelliklere sahip. İçeriğinde bulunan enzimler ve doğal antibiyotik özellikteki bileşikler, bakteri ve mantarların büyümesini engelleyebilir. Bu özellikleri sayesinde yaraların iyileşmesine yardımcı olabilir ve enfeksiyon riskini azaltabilir.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİP YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR
- Balın önemli özelliklerinin başında ise antioksidan bakımından zengin olması yer alıyor. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önlüyor. Böylece yaşlanmayı geciktiriyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

LİF İÇERİĞİYLE KABIZLIĞIN KÖKÜNÜ KAZIYOR
- Balın olumlu etkileri sadece bunlarla sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda sindirim sistemini rahatlatmasıyla da öne çıkıyor. Sindirim enzimlerini uyarıyor ve sindirim sürecini destekliyor. Sindirilebilir lif içeriği bağırsak sağlığını iyileştiriyor ve kabızlık gibi sorunların önlenmesine yardımcı oluyor.
