8 saat ağır ağır pişiyor, vatandaşa davulla haber veriliyor! Yiyen 12 saat açlık hissetmiyor, kabızlığı geçirip kan şekerini terazi gibi dengeliyor!

Çorum'un İskilip ilçesinde pişmesi 8 saat süren şifalı lezzet, Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olmayı sürdürüyor. Gün boyunca pişen yemek hazır olduğunda ilçedeki kalede davul çalınarak vatandaşlara haber veriliyor. Peki, bu besin ne?

İHA'dan Bilal Arıcı'nın haberine göre Çorum'un İskilip ilçesinde 8 saatte pişen keşkek iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İskilip'in her mahallesinde bulunan keşkek fırınları yüzyıllardır devam eden geleneğe şahitlik etmeye devam ediyor. İftar saatinde fırınların önünde toplanan vatandaşlar, keşkek yemeği ile damaklarını şenlendiriyor. UNESCO'nun Müşahhas Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan keşkeğin 8 saatlik lezzet yolculuğu iftar sofralarında sonlanıyor.

FIRINLARDA YOĞUNLUK OLUŞUYOR
Marka tescili alan ve ilçenin özgün yemeklerinden olan keşkek, meşhur İskilip dolmasından sonra kentin en uzun pişen ikinci yöresel yemeği olma özelliğini taşıyor. Keşkeğin yoğun ilgi görmesi en çok fırın sahiplerinin yüzünün güldürüyor. Yılda bir ay çalışan keşkek fırınları, bu ayı en karlı şekilde kapatmak için her türlü imkanı müşterilerine sağlamaya çalışıyor.

KEŞKEKLER HAZIR OLUNCA KALEDEN DAVUL ÇALINIYOR
Sabah saatlerinde vatandaşlar tarafından keşkek çömlekleri fırınlara getiriliyor. Her bir çömleğin üzerinde karışmaması için işaretler bulunuyor. Keşkekler hazır olduğunda ise davulcular İskilip Kalesi'nde davul-zurna çalıyor. Davul-zurna sesini duyan vatandaşlar keşkek fırınlarına giderek çömleklerini alıyor.

"SABAH 9' DAN AKŞAM 5'E KADAR PİŞİYOR"
Vatandaşlardan İskilip keşkeği hakkında bilgi veren Suna Kanbur, "İskilip'te Ramazan keşkeksiz olmaz. Keşkeğin iç malzemelerini evde hazırlarız, içine soğan, et, yarmalık keşkek arzu eden içine her şeyi katabiliyor. Tabii bu yemek Ramazan ayı süresince yenildiği için 30 gün süre ile sofralarımızda bulunuyor. Keşkek saat 9.00'dan 17.00'ye kadar pişiyor.

Diğer keşkek hazırlayan vatandaşlar da iç hazırlığını farklı farklı yaptıkları için, çömlekler de aynı ortamda piştiği için lezzetleri ayrı güzel olur. Keşkeğin piştiğini saat 17.00 gibi kaleden yükselen nara ve davul sesiyle anlarız. Herkes gelip sıraya girer. Çömleklerin üzerinde yazan isim ya da numaralar sayesinde Keşkeğini bulup alır" dedi.

KEŞKEĞİN FAYDALARI NELERDİR?
Keşkek, Türk mutfağının en köklü ve sevilen yemeklerinden biridir. Özellikle soğuk kış günlerinde ve özel günlerde sıklıkla yapılan bu geleneksel lezzet, hem lezzetli hem de besleyicidir. Keşkeğin içerdiği besin öğeleri sayesinde, vücuda sağladığı birçok fayda bulunmaktadır. İşte keşkeğin sağlığa faydaları!

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Ana bileşenlerinden biri buğdaydır. Buğday, zengin bir lif kaynağı olmasının yanı sıra, bağışıklık sistemini güçlendiren ve vücudu hastalıklara karşı koruyan antioksidanlar içerir. Bu nedenle, düzenli olarak keşmek yemek, vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olabilir.
KABIZLIK GİBİ SİNDİRİM PROBLEMLERİNİ GEÇİRİR
İçinde bulunan buğday ve süt, sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olur. Buğdayın içerdiği lif, bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlık gibi sindirim sorunlarının önlenmesine katkı sağlar. Aynı zamanda, sütün sindirimi kolaylaştırıcı etkisi, mideyi yumuşatarak sindirimi destekler.

ZİHİNSEL VE FİZİKSEL YORGUNLUĞU ALIR
Keşkeğin içerdiği karbonhidratlar, uzun süreli enerji sağlar. Yavaş sindirilen bu karbonhidratlar, kan şekerini dengeler ve enerjinin gün boyu sabit kalmasını sağlar. Bu da, fiziksel ve zihinsel yorgunluğun azalmasına, daha enerjik ve dinç hissetmenize yardımcı olabilir.
KEMİK SAĞLIĞINI DESTEKLER
Hazırlanmasında kullanılan süt, kemiklerin sağlığını destekleyen kalsiyum ve D vitamini içerir. Bu, özellikle çocuklar ve yaşlılar için kemiklerin güçlenmesine ve kemik erimesi riskinin azalmasına yardımcı olabilir.

CİLT SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR
Keşkeğin içinde bulunan süt, cilt için de faydalıdır. Süt, ciltteki kuruluğu giderir ve cildi nemlendirir. Ayrıca, süt içerdiği vitamin ve minerallerle ciltteki yaşlanma belirtilerinin gecikmesine yardımcı olabilir. Yavaşça sindirilen besinler sayesinde, cilt de içerdiği besinleri daha verimli bir şekilde emebilir.
AÇLIK HİSSİNİ ALIR
İçerisinde bulunan kompleks karbonhidratlar ve proteinler, sindirimi uzun süren besinlerdir. Bu sayede, keşkeği yedikten sonra uzun süre açlık hissi duymazsınız. Bu, özellikle oruç tutanlar için oldukça faydalıdır, çünkü sahurda veya iftarda tüketildiğinde, uzun süre boyunca tok kalmanıza yardımcı olur.

VÜCUDA YETERLİ ENERJİYİ VERİR
Keşkeğin temel bileşenleri arasında buğday, süt, tereyağı ve şeker gibi enerji veren besinler bulunur. Bu nedenle, keşkeği düzenli olarak tüketmek, vücudunuza gerekli enerjiyi sağlar ve sizi gün boyu aktif tutar.
ZİHİNSEL PERFORMANSI ARTIRIR
İçeriğindeki buğdayın, hafıza ve beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek bazı B vitaminleri içerdiği bilinmektedir. Ayrıca, süt ve tereyağındaki yağ asitleri de beynin sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkıda bulunur.

KOLESTEROLÜ DENGELER
Keşkeğin içinde yer alan süt ve buğdayın sağlıklı yağ asitleri içerdiği bilinmektedir. Bu, kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur ve kalp sağlığını korur.
VÜCUDU SICAK TUTAR
Sıcak tüketilmesi, özellikle kış aylarında vücuda ekstra sıcaklık sağlar. Bu özellik, soğuk havalarda vücudu ısıtarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine de katkı sunar.

Keşkeğin besleyici içeriği, sağlık üzerinde birçok olumlu etki yaratmaktadır. Bu geleneksel lezzet, sadece damağınıza hitap etmekle kalmaz, aynı zamanda vücudunuza da fayda sağlar. Sindirimden cilt sağlığına kadar geniş bir yelpazede faydalı olan keşkeği, dengeli ve sağlıklı bir öğün olarak tüketebilirsiniz.