90 yaşındaki kadın eşinin yadigarına gözü gibi bakıyor! Osmanlı'nın favori bitkisi, kopartmanın 244 bin TL cezası var! Bitkilerin Profesörü de dikkat çekmişti

Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesinde yaşayan 90 yaşındaki Nevriye Altay, 8 yıl önce vefat eden eşini kendisine getirdiği ‘ters lalelere’ gözü gibi bakıyor.

Çüngüş ilçesinde yaşayan 90 yaşındaki Nevriye Altay’ın eşi, 8 yıl önce kendisine ender bulunan "ters lale" hediye etti. Altay, 8 yıl önce vefat eden eşinin hatırası olarak yılda sadece 20 gün gibi kısa süre varlığını sürdüren 6 adet laleye gözü gibi bakıyor. Kamuda çiçeği koparmanın güncel cezasının ise 244 bin TL olduğu biliniyor.

BİTKİLERİN PROFESÖRÜ DE BAHSETMİŞTİ!
Ters lalelerin kökeni Orta Asya'ya kadar dayanıyor. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde yetiştirilmeye başlanan Ters lalelerin bilinmeyen pek çok faydası bulunuyor. Bitkilerin Profesörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, son araştırmalar ve gözlemler üzerine Ters Lale hakkında önemli bilgiler paylaşmıştı.

Kökeninin Orta Asya'ya dayandığı ters lalenin Osmanlı İmparatorluğu döneminde özellikle Türkiye'de yetiştirilmeye başlandığını belirten Prof. Dr. Karabulut, bugün lalelerin dünya genelinde popüler süs bitkileri olarak kullanıldığını aktarmıştı.

Ters lalenin botanik dünyasının dikkat çeken ve gizemli bitkilerinden biri olarak bilindiğini belirten Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, ters lalenin morfolojisi, ekolojisi ve benzersiz özellikleri konusunda kapsamlı bir araştırma yürütüldüğünü belirtmişti.

Dünya genelinde farklı türlerde bulunabilen ters lalenin genellikle ılıman iklimlerde ve yüksek rakımlı bölgelerde yetiştiğine değinen Karabulut doğal olarak Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ve İran'ın bazı bölgelerinde yetişen endemik bir bitki olduğunu da söylemişti.

Prof. Dr. Karabulut, "Ters Lale, adını karakteristik çiçek yapısından alır. Geleneksel lalelerden farklı olarak, tepesi aşağıya doğru bakacak şekilde büyür. Bu benzersiz özellik, bitkinin doğal yaşam alanlarında dikkat çekmesine ve merak uyandırmasına neden olmaktadır" demişti.

Ters lalenin ekolojik rolüne de değinen Prof. Dr. Karabulut, "Bu ender bitki türünün habitatları genellikle kireçtaşı kayalıklarında ve yüksek rakımlı bölgelerde bulunur. Ekosistemdeki benzersiz konumu ve etkileşimleri üzerine daha fazla araştırma yapılması önemlidir" şeklinde konuşmuştu.

Ters Lale üzerine yaptığı çalışmalar ile bitki bilimine önemli katkılar sunan Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, ters lalenin geleneksel tıpta bazı sağlık faydalarıyla ilişkilendirildiğini de belirtmişti. Ancak bilimsel olarak kanıtlanmış etkileri hakkında sınırlı bilgi bulunduğunu ifade eden Karabulut, ters lale bitkisinin sağlığa olumlu etkileriyle ilgili şu bilgileri paylaşmıştı:
Öksürük ve solunum sorunlarına yardımcı olabilir. Bazı geleneksel tıp uygulayıcıları, ters lale kökünün öksürük ve solunum yolu rahatsızlıklarını hafifletmeye yardımcı olduğunu iddia etmektedir. Ters lale kökü, özellikle Asya tıbbında öksürük kesici ve balgam söktürücü olarak kullanılmıştır.

Astım semptomlarını hafifletebilir. Bazı araştırmalar, ters lale bitkisinin astım semptomlarını hafifletebileceğini öne sürmektedir. Ancak, bu konuda daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç vardır.