A vitamini içeren besinler nelerdir? En çok A vitamini hangi gıdalarda var?

Vitaminler, vücutta çok önemli bir düzenleyici görevi üstlenir ve bu nedenle de besinlerle birlikte vücuda yeterli ve düzenli miktarda alınması gereken mikro besin öğeleri olarak bilinir. Bunlardan bir tanesi olan A vitamini, yağda kolaylıkla çözünen bir vitamin türü olup insan sağlığı için çok ciddi görevlere sahiptir. A Vitamini içeren besinler nelerdir sizler için derledik.

A vitamininin faydaları, vücudun pek çok bölgesinde bulunan çalışma sistemini düzenler. A vitamini, karaciğer içinde birikir, faydalı bileşenlerden ve sadece yağ hücrelerinin içinde eriyebilen bir tanesidir.
A VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER NELERDİR?
A vitamini, yağda kolaylıkla çözünebilen ve karaciğerde de depolanabilen uzun zincirli, renksiz, yapısında beş adet çift bağ bulunan doymamış bir alkoldür. Retinol şeklinde de bilinen A vitamini, çift bağlar bulundurması nedeni ile farklı izomerik formlara da sahiptir.

Doğada en sık şekilde bulunan formları ise tatlı su balıklarında yer alan A1 ve memeliler ile tuzlu suda yaşayan balıkların içinde yer alan A2 formudur. Özellikle de bitkilerde bulunan karotenoidler de provitamin A ya da A vitamini öncülü olarak görev yapar ve vücutta belirli miktarlarda A vitaminine dönüştürülür. A vitamininin miktarları ise, genellikle uluslararası ünite (IU) ya da mikrogram (mcg) cinsinden de birimlendirilir.
EN ÇOK A VİTAMİNİ HANGİ GIDALARDA VAR?
A vitamini metabolizmasının içinde, retinol bağlayıcı proteini de dahil olmak üzere pek çok protein yer alır. Renkli sebzeler ve meyveler ve sebzelerden elde edilen diğer tip, provitamin karotenoidler formuna sahiptir. Bitkisel bazlı ürünlerin içinde yer alan karotenoid türleri ve beta-karoten ise, vücut tarafından kullanılmak üzere öncelikle A vitamininin en aktif formu olarak bilinen retinole dönüştürülür.

A VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
A vitamini bulunan besinler, vitamin türüne bağlı olarak pek çok farklı kategorilere ayrılmıştır:
Balık ve deniz ürünleri
Peynir ve süt ürünleri
Alabalık
Ciğer
Morina ciğerinde bulunan yağ
Somon balığı
Kral uskumru
Süt kreması
Yumurtanın sarısı
Tereyağı
Tam yağlı süt
Balık yağları
Böbrek
Pisi balığı

A VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NASIL ANLAŞILIR?
A vitamini karaciğerde de depolanabilen bir vitamin türü olarak bilinir ve bu nedenle de eksikliği nadir olarak görülür. Kısa süreli yaşanan beslenme bozukluklarında ise, karaciğerdeki depolar genellikle bu süreç boyunca yeteri kadar vitamin miktarını da karşılayabilir.
A vitamini eksikliğinin belirti vermeye başlayacak düzeylere ulaşması için de genellikle çok uzun süreli bir vitaminin emilimini etkileyen bir sağlık sorunun bulunması ya da dengesiz beslenme gerekir. A vitamini eksikliği belirtileri;
Körlüğe ve kseroftalmye kadar ilerleyebilen çok ciddi görme bozuklukları,
Ciltte ve saçlarda kuruluk,
Gözlerin beyaz kısmında lekelenmeler,
Gece körlüğü,
Akne, sivilce ve bazı diğer cilt sorunları,
Kemik ve eklem hastalıkları,
Üremeye ilişkin sorunlar,
Bağışıklık sisteminin önemli ölçüde zayıflaması ve sık sık geçirilen enfeksiyonlar.