ABD ordusunda Rusya - Ukrayna alarmı

Tüm dünya soluğun tutup Rusya - Ukrayna arasındaki gerilimin çözülmesini bekliyor. Ukrayna sınırına 100 bin asker konuşlandırarak krizi başlatan Rusya, Baltık Denizi'ne de savaş gemilerini gönderdi. Dünya liderleri Rusya'nın hareketin, eleştirirken ülkelerin safları da netlik kazandı. Öte yandan 8 bin 500 ABD askeri cepheye gitmek için teyakkuza geçti. İşte Rusya - Ukrayna krizine dair son gelişmeler...

SAVAŞ GEMİLERİ BALTIK DENİZİ'NDE
Ukrayna sınırına 100 bin asker yığarak son yılların en büyük gerilimini tetikleyen Rusya lideri Vladimir Putin, 20 savaş gemisini Avrupa'nın göbeğindeki Rusya toprağı Kaliningrad'dan Baltık Denizi'ne çıkardı. Rus ordu televizyonu Zvezda, aralarında yeni nesil gemiler Stoikiy ve Soobrazitelny'nin bulunduğu filonun tatbikat için acil şekilde üslerinden ayrıldığını bildiriyor.
Rus medyası, dev tatbikatın Kuzey Atlantik İttifakı Örgütü'nün (NATO) Doğu Avrupa'ya asker gönderme kararından hemen sonra hayata geçtiğine vurgu yapıyor.

BOMBARDIMAN UÇAĞI
Rusya Savunma Bakanlığı ise, İdil Nehri kenarındaki Engels'de konuşlanan uzun menzilli stratejik bombardıman uçağı Tu-95'lerin fotoğraflarını paylaştı. Engels'teki söz konusu hava üssünün Ukrayna sınırına uzaklığı, yaklaşık 470 kilometre.

'HAZIR OL' EMRİ
Rusya-Ukrayna sınırındaki gerilim sıcak çatışmaya doğru giderken, ABD Başkanı Joe Biden kriz bölgesine gönderilmek üzere askeri birliklerin hazırlanması emrini verdi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) gerekmesi halinde Ukrayna’ya konuşlandırmak üzere 8 bin 500 askerin teyakkuza geçirildiğini açıkladı.

GERİLİM DÜŞMEYECEK
Pentagon Sözcüsü John Kirby, NATO’nun Rusya’nın saldırganlığı karşısında Ukrayna’ya asker konuşlandırmaya karar vermesi durumunda ABD’nin hazır olacağını ifade etti ve “Bu, NATO müttefiklerimize güvence vermektir” dedi. Pentagon’un bunu neden şimdi yaptığı sorulduğunda ise Kirby, “Rusların gerilimi düşürme niyeti olmadığı çok açık” dedi.

'YENİ ÇEÇENİSTAN VAKASI OLUR'
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ‘felaket’ olacağını söyledi. Johnson, “Kremlin ve Rusya’ya bunun kötü bir adım olacağını açıkça belirtmeliyiz. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin kanlı bir iş olacağını ve bu durumun yeni bir Çeçenistan vakası meydana getireceğini anlamaları çok önemli” dedi.

HIRVATISTAN’DAN NATO TEPKİSİ
ABD ile Rusya arasında Ukrayna üzerinden artan gerilime dair NATO üyesi Hırvatistan’dan dikkat çeken açıklama geldi. Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, “Hırvatistan, Rusya ile Ukrayna arasında çatışma çıkması durumunda bölgeye asker göndermeyecek. Aksine son Hırvat askerine kadar tüm birliklerini (NATO’dan) geri çekecek” dedi.

İlk olarak 2021'in ilkbahar aylarında Ukrayna sınırına ordu konuşlandıran Rusya lideri Vladimir Putin, yılın son günlerinde bir kez daha 100 bini aşkın askeri harekete geçirdi. Moskova ayrıca, NATO'dan Ukrayna'nın ittifaka üye yapılmamasını da içeren yazılı güvence istiyor.

RUSYA - UKRAYNA KRİZİ
2014'te Rusya ve Ukrayna sınırında yaşanan gerilim, Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım yarımadasını ilhakıyla sonuçlanmıştı. Batı'dan Rusya'ya yönelik yaptırımlar gelmişti.
Aynı dönemde Ukrayna'nın doğusundaki, Rusya sınırındaki Donetsk'te de Rusya'dan destek alan Rus yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasında da çatışmalar yaşanmıştı.
Savaş 2015'te sona ermiş olsa da Temmuz 2020'deki ateşkese kadar çatışmalar devam etmişti. Yaklaşık 15 bin kişi hayatını kaybetti.