Acai üzümünün faydaları (Acai meyvesi nedir?)

Kanser hücrelerini öldüren ve yayılmasını engelleyen en önemli besinin Acai meyvesi olduğu ortaya çıktı. Sağlıklı yaşam için bir numaralı besin olarak adlandırılan Acai üzümü birçok hastalığa iyi geliyor. Acai meyvesi, Acai çileği ya da Acai üzümü olarak bilinen besin gerçekten faydalı mı, ne işe yarıyor ve nasıl tüketilmeli? Son zamanlarda dünya çapında popüler olan Brezilya'nın süper meyvesi Acai üzümü hakkındaki bilinmeyenler haberimizde.

Acai üzümü nedir?
Acai üzümü 2,5 cm çapı olan yuvarlak bir meyvedir ve yağmur ormanlarında palmiye ağaçlarında yetişir. Koyu mor renktedir ve kabuğundan dışarı çıkan sarı bir çekirdeği vardır çünkü onların çekirdeği çıkarılır. Teknik olarak berry denilen yumuşak meyve kategorisine girmezler, çekirdekli sert meyvedirler ancak yine de berry olarak bilinirler.

Kanseri hücrelerini öldürdüğü iddia edilen Acai üzümü püre olarak veya toz olarak tüketilebiliyor. Araştırmalara göre, Acai 2009 yılında popüler oldu. Acai çilekleri oldukça kırılgandır, bu nedenle onları Orta ve Güney Amerika dışında herhangi bir yerde bulmak zor. Bu yüzden toz haline getirilmiş veya dondurulmuş Acai satılmaya başlandı.

Amazon yağmur ormanlarında genellikle yemeğin yanında tüketilirler. Bu Acai üzümlerini, yenilebilir hale getirebilmek için öncelikle dışlarını sırılsıklam ıslatırlar ve sonra ezip lapa haline getirirler. Tadı genel olarak böğürtlen ve şekersiz çikolata gibi tanımlanır. Taze Acai üzümlerinin çok kısa raf ömürleri vardır ve büyüdükleri yerin dışında taze kalamazlar.

Buzlu meyve püresi, kurumuş toz ve preslenmiş meyve suyu olarak satılırlar. Acai üzümleri ayrıca gıda ürünlerinde tatlandırıcı olarak kullanılır, Acai yağı içeren vücut kremi gibi bazı besin olmayan ürünlerde de kullanılır. Özetle Acai üzümleri amazon yağmur ormanlarında palmiye ağaçlarında büyür. Yemek yemeden önce işlenir.

Acai üzümü besin değerleri
Acai üzümünün herhangi bir meyveye göre eşsiz bir besin profili vardır; yüksek oranda ve düşük şeker içerir.100 gram Acai üzümü posası Kalori: 70Yağ: 5 grDoymamış yağ:1.5 grKarbonhidrat: 4 grŞeker: 2 grLif: 2 grA vitamini: Günlük alınması gerekenini yüzde 15’iKalsiyum: Günlük alınması gerekenin yüzde 2’siEn dikkate değer özelliği koyu mor rengini veren içindeki bulunan antosiyaninlerdir. Bunlar antioksidandır. Özetle Acai üzümü sağlıklı yağ içerir ve şeker oranı düşüktür antosiyanin içerir, içinde bolca mineral vardır.


Antioksidan deposu
Antioksidanlar vücutta bulunan serbest radikalleri nötrleştirdiği için çok önemlidir. Eğer antioksidanlar serbest radikalleri nötrleştirmezlerse onlar hücrelere zarar verirler ve diyabet, kanser, kalp hastalığı gibi çeşitli hastalıkların çıkmasına yol açarlar.

Besinin antioksidan içeriği tipik olarak oksijen radikal emme kapasitesi (ORAC) ile ölçülür. Acai üzümünün posasında ve püresinden antioksidan bakımından daha çok faydalanılır çünkü bağırsaktan bu şekilde daha iyi emilir. Özetle Acai üzümü antioksidan bakımından inanılmaz bir şekilde zengindir yaban mersininden 3 kat daha fazla içerir.

Kolesterolü dengeler
Hayvanlarda LDL’yi ve total kolesterolü düşürdüğü için kolesterol seviyesini geliştirmeye yardım eder ve aynı etkiler insanda da mümkündür. Ayrıca acai üzümü kolesterolün emilmesini önleyen sterol içerir.

Özetle çoğu hayvan deneylerinde ve en az bir insan bazlı deneyde acai üzümünün kandaki kolesterol seviyesini düşürmeye yardım ettiği gözlenmiştir.

Kanserin yayılmasını önlüyor
Hiçbir besin kansere karşı büyülü bir kalkan değildir ancak bazı besinler kanser hücrelerinimn üremesini ve dağılmasını durdurur. Araştırmacılara göre acai üzümünün ileride kanser tedavisinde kullanılacağı düşünülmektedir ancak henüz insan için yeterli araştırma ve kanıtlar yoktur.

Beyin fonksiyonları için yararlı
Hiçbir besin kansere karşı büyülü bir kalkan değildir ancak bazı besinler kanser hücrelerinimn üremesini ve dağılmasını durdurur.
