ÂDET SANCISI NEDEN OLUR?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gamze Baykan, âdet sancısının oluşma sistemini şu şekilde anlatıyor:
Âdet döneminde, rahim içerisindeki kanamanın kontrollü bir şekilde atılması için rahim daralır ve burada üretilen prostaglandin adı verilen kimyasallar kasılmalara yol açar. Buna bağlı olarak rahme giden kan akımı ve oksijen azalır. Bu da âdet sancısının oluşmasına yol açar.
Âdete bağlı sancılar menstrual döngünün normal bir parçasıdır
Rahim kasılmaları, âdet gören her kadında olur ancak bazı kadınlar bu kasılmaları ağrı şeklinde hissederler. Bu farklılık kişinin ağrı algısı, sosyal düzeyi ve eğitiminin yanı sıra psikolojik ya da genetik faktörlerle de ilişkilidir.
Gebelikten sonra sancılarda azalma olabilir
Bazı kadınlarda gebelik ve emzirme sırasında değişen hormonlar nedeniyle, âdet sancıları gebelikten hemen sonraki dönemde azalma gösterebilir. Doğum yapma sayısı arttıkça ağrıların azalma olasılığı da artar. Ancak çikolata kistine bağlı âdet ağrıları olan kadınlarda bir süre sonra sancılar yine eski düzeyine çıkabilir.
EVLENİNCE ÂDET SANCILARI GEÇMEZ!
Birçok kişi çevresinden "evlenince âdet sancılarının geçeceği" ile ilgili bilgiler duymuştur. İlerleyen yaşla birlikte sancı şiddeti ve sıklığı azalır fakat evlenince (cinsel hayat başlayınca) âdet sancısının azalacağı yanlış bir bilgidir.
... ANCAK ÂDET SANCILARININ ŞİDDETİ KONTROL ALTINA ALINABİLİR
Ağrının sebebi genellikle rahim bölgesine yeterince oksijen gitmemesi olduğundan, bölgedeki kan dolaşımını hızlandıracak her şey âdet sancısına iyi gelecektir.
PEKİ NASIL?