AFAZİNİN ÇEŞİTLERİ
Afazi, hafif ya da şiddetli görülebilir. Şiddetine ve konuşma veya anlamlandırmadaki farklılıklara göre türlere ayrılır. Hafif afazi görülen kişiler konuşup sohbet edebilir ancak kelimeleri bulmada ya da karmaşık konuşmaları anlamada güçlük çekebilirler. Şiddetli afazi ise kişinin iletişim kabiliyetini büyük ölçüde etkiler, hastalar etkili iletişim kurmada ya da konuşulanı anlamada ciddi ölçüde güçlükler yaşar. İşte afazinin çeşitleri...
Tutuk Afazi: Kişiler ne demek istediğini bilir ancak fikirlerini söylemede ve başkalarıyla iletişim kurmada zorluk yaşar. “Dilimin ucunda, ama bir türlü söyleyemiyorum.” ifadesi en doğru örnek olabilir. Tutukluk hem yazılı hem de sözlü iletişimde görülür.
Akıcı Afazi: Kişi sağlıklı işitmesine ve okuyabilmesine rağmen anlamlandırmada güçlük yaşar. Çoğunlukla nasıl ve nerede kullanıldığına bakmaksızın kelimeleri sadece gerçek anlamlarıyla algılarlar. Akıcı bir konuşma mevcuttur fakat anlamlı üretim kısıtlanır.
Anomik Afazi (akıcı): Hastalar akıcı ve anlaşılır konuşabilirler fakat adlandırma da güçlük yaşarlar. Algılamada sorun yoktur ancak nesneleri adlandıramaz ya da kullanmak istedikleri kelimeyi hatırlamakta zorlanırlar. Hem sözlü hem yazılı anlatımda güçlük çekerler.
Global Afazi: Afazinin en şiddetli türü olan global afazi genellikle kişi felç geçirdikten hemen sonra görülür. Kişiler konuşma ve anlama güçlüğü çekmelerinin yanı sıra okuma ve yazma becerilerini de yitirirler.
Progresif Afazi: Nadir görülür. Kişi konuşma, okuma, yazma ve anlama becerilerini yavaş yavaş kaybeder. Hastalar el işaretleri ya da mimik gibi alternatif iletişim yollarını kullanırlar.