Baklavanın tabanı nasıl yapılır? Baklava yufkası nasıl dizilir? Baklava nasıl dilimlenir?
- Baklava yapacağınız tepsiyi tereyağı ile iyice yağlayın.
- Tepsinin kenarında kalan fazla yufkaları ayırmıştınız. Şimdi bu yufkaları tepsinin kenarından başlayarak aralarını yağlayarak dizin. Tepsiye dizerken kalınlıklarının eşit olmasına dikkat edin.
- Dizerken araya tereyağı ve yağ atın. Böylece hamurun kabarması daha iyi olur.
- Tüm fazla yufkayı tepsiye dizdikten sonra üzerine her yanına eşit miktarda gelecek şekilde kaymağı ekleyin. Buna kaymağı yatırmak denir.
- Baklava yaparken kaymağu arzunuza göre ekleyip çıkarabilirsiniz. Ancak kaymak lezzetini artıracaktır.
- Kaymağı ekledikten sonra sade yağ ile yufkaları yağlamaya devam edin.
- Yaptığınız bu işlemler baklavanın tabanını oluşturur. Şimdi sıra geldi cevizi fıstığı eklemeye...
- Baklavanızın tabanına arzunuza göre ince çekilmiş Antep fıstığı, iri çekilmiş fıstık veya iç ceviz ekleyin. Sadece ceviz veya iri çekilmiş fıstık da ekleyebilirsiniz.
- Ancak üç malzemeyi de ekleyecekseniz en altta ince çekilmiş Antep fıstığı, üstünde iri çekilmiş fıstık ve en üstüne de iç ceviz gelmelidir.
- Tüm iç malzemeyi serptikten sonra üzerine mutlaka sade yağ serpin.
Baklava yufkası nasıl dizilir?
- Daha önce yüzlükten çıkardığımız fazla olan yufka parçaları ile tepsiyi kapamaya başlayın. Katların her tarafının eşit kalınlıkta olmasına dikkat edin.
- Her katta mutlaka az az yağlayın.
- Şimdi sıra geldi yüzlükleri sermeye... Tepsi büyüklüğünde kesip oklavaya sardığınız yüzlük yufkaları her kata yağ sürerek serin.
- Sererken her kata yağ serpmeye devam edin. Bu sayede baklavanız çok daha iyi kabarır.
- Tüm katları serdikten sonra bıcağın kenarı ile tepsinin kenarlarında fazlalık kalmışsa alın.
- Yine bıçağın ucu ile tepsi içindeki baklavanın kenarlarını tepsiye iyice oturtun, katların kenarları kapansın.
Baklava nasıl dilimlenir?
- Kesme işlemi baklava fırına verilmeden önce yapılır.
- Önce baklavayı dikey olarak eşit olarak dilimleyin.
- Yatay olarak da eşit olarak dilimleyin ancak yarısını dilimlendikten sonra tüm baklavaların üzerini eşit miktarda ıslatacak şekilde sade yağ dökün ve kesme işlemine ondan sonra tekrar devam edin.
- Baklavanın tabanına kadar iyice kesilmiş olduğunu anlamak için bıçakla mutlaka üzerinden tekrar geçin.
- Bir büyük tepsi baklavaya yaklaşık olarak 600-650 gr sade yağ dökmeniz gerekir.
Baklava nasıl fırınlanır?
- Tepsinizi önceden 180 derece ısıtılmış fırında, fansız ayarda ortalama 30-40 dakika pişirin.
- Taş fırında pişirecek olsaydınız, 25 dakika içerisinde pişmiş olur.
Bu tarif ilginizi çekebilir: Ramazan sofralarının vazgeçilmezi şerbet nasıl yapılır?