Ağızda kıyır kıyır dağılan vişneli tart tarifi! Misafirleriniz bayıla bayıla yiyecek!
Vişneli tart, hem lezzetli hem de görsel olarak etkileyici bir tatlıdır. Tatlı ve ekşi tatların mükemmel uyumu, her lokmada keyif verir. İşte vişneli tart tarifi!
02 Temmuz 2024 , Salı 13:24
MALZEMELERİ
Haberin Devamı
Hamuru için
- 2 su bardağı un
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 150 gram tereyağı (soğuk ve küp şeklinde kesilmiş)
- 1 yumurta sarısı
- 2-3 yemek kaşığı soğuk su
Dolgu için
- 500 gram vişne (çekirdekleri çıkarılmış)
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (isteğe bağlı)
Üzeri için
- 1 yumurta (çırpılmış, üzeri için)
- 1 yemek kaşığı toz şeker
YAPILIŞI
- Bir karıştırma kabına un ve toz şekeri alın, karıştırın.
- Soğuk ve küp şeklinde kesilmiş tereyağını una ekleyin. Parmak uçlarınızla tereyağını una yedirin. Kumlu bir doku elde edene kadar karıştırın.
- Yumurta sarısını ve soğuk suyu ekleyin. Hamur toparlanana kadar yoğurun. Eğer hamur çok kuru ise bir yemek kaşığı daha su ekleyebilirsiniz.
- Hamuru top haline getirin, streç filme sarın ve buzdolabında en az 30 dakika dinlendirin.
- Bir tencereye çekirdekleri çıkarılmış vişneleri, toz şekeri, mısır nişastasını ve limon suyunu ekleyin. Orta ateşte karıştırarak pişirin. Karışım koyulaşıp vişneler suyunu salana kadar pişirin.
- Karışım koyulaştıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Vanilya özütü eklemek isterseniz, karışım soğurken ekleyebilirsiniz.
- Dinlenen hamuru buzdolabından çıkarın. Hafifçe unlanmış bir yüzeyde hamuru açın. Hamurunuzu tart kalıbınızın boyutuna göre açın.
- Açtığınız hamuru dikkatlice tart kalıbınıza yerleştirin. Kenarlarını bastırarak düzeltin. Fazla hamuru kesin.
- Soğuyan vişne karışımını hamurun üzerine dökün ve eşit şekilde yayın.
- Kalan hamuru tekrar açın ve şeritler halinde kesin. Vişnelerin üzerine kafes şeklinde yerleştirin.
- Çırpılmış yumurtayı hamurun üzerine fırça ile sürün. Üzerine toz şeker serpin.
- Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında tartı yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Hamur altın sarısı rengini alana ve vişneler kabarcıklanana kadar pişirin.
- Tartı fırından çıkarın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
PÜF NOKTALARI
- Soğuk tereyağı: Hamurun gevrek olması için tereyağının soğuk olmasına dikkat edin.
- Dinlendirme: Hamurun dinlenmesi, pişirme sırasında çekmemesi ve düzgün bir kıvam alması için önemlidir.
- Tatlandırma: Vişnelerin ekşiliğine göre şeker miktarını ayarlayabilirsiniz. Tatlı sevenler için biraz daha fazla şeker eklemek mümkün.
Vişneli tart, tatlı ve ekşi tatların harika bir kombinasyonunu sunar. Özellikle yaz aylarında, taze vişnelerle yapılan bu tart, hem lezzeti hem de görüntüsü ile sofralarınıza renk katar. Kolayca yapabileceğiniz bu tarif, misafirlerinizi etkileyecek ve ailenizle birlikte keyifle tüketebileceğiniz bir tatlı olacaktır. Afiyet olsun!
BUNLARI DA OKUYUN
- Ozan Akbaba Cihan'ı anlattı: Adalet duygusunu bastıramıyor, her insanın içinde biraz Cihan olmalı
- Ahu Yağtu yeni bir aşka yelken açtı! Aşkını sosyal medya hesabından duyurdu
- Birkan Sokullu: Sette ayrımcılığa izin vermem
- Elif Buse Doğan'dan alkışlanacak hareket! 'Hem ihtiyaç sahiplerine destek olmak hem de bir fark yaratmak istiyorum'
- Ünlü isimlerden 24 Kasım Öğretmenler Günü paylaşımları