Besinleri çiğnemekte, yutkunmakta ve konuşmakta zorlanılması ağız yararlarının günlük konforu etkileyen en bilinen belirtileri. Ülkemizde oldukça sık görülen ağız yaralarının nedeni ne olursa olsun, tümünün ortak özelliği; ağrıya ve buna bağlı olarak yaşam kalitesini düşüren sorunlara yol açabilmeleri.
Hemen her yaşta görülen ağız yaralarının nedenleri genellikle basit travmalar, bazı ilaçların yan etkileri, sigara ve yoğun alkol kullanımı, yetersiz ağız ile diş bakımı gibi sorunlar oluyor.
Ancak ağız yaraları bazen Behçet veya çoğumuzun adını ilk kez duyduğu liken planus ve pemfigus gibi önemli hastalıkların habercisi de olabiliyor!
Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Kavak ağızda oluşan yaralarda mutlaka hekime başvurmak gerektiğine dikkat çekiyor.
Aslında her ağız yarasının hekim tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. Bu durumlarda mutlaka doktora gitmek gerekiyor:
- Ağız yarası 4 haftadan uzun süredir varsa
- Veya kısa sürede giderek büyüyorsa
- Ağız yarasına vücutta yaralar eşlik ediyorsa
Uzun süren yaraları hekim olmayan kişilerin önerileriyle tedavi etmeye çalışmak, altta önemli bir problem yatıyorsa tedavide zaman kaybına ve bunun sonucunda hastalığın daha fazla ilerlemesine neden olabiliyor.
Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Kavak, ağız yarasına yol açan bazı önemli hastalıkları anlattı; öneriler ve uyarılarda bulundu.