Bazı gıdalar, beslenme sürecine dahil edildiği zaman zehre dönüşebiliyor. Bu noktada ise organ sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Mutfağa dahi sokulmaması gerekenler listesi fazlasıyla uzun olsa da bu listenin başında yer alan ürün, adeta insan sağlığını tehdit ediyor. İşte tüm detaylar… Beslenme uzmanlarının sık sık gündeme getirdiği bazı gıdalar oluyor. Özellikle “Ne yerseniz osunuz” gibi vurgularla doğru beslenmenin altını çiziyorlar. Bu uyarılarda trans yağların kesinlikle mutfağa sokulmaması gerektiğini vurguluyorlar. Kızartma sırasında kullanılan yağlar, işlem sonrasında trans yağa dönüşüyor. Evlerde tasarruf etmek isteyenler, daha sonra tekrar kullanabilmek için kızartma yağını temiz bir kavanoza koyuyor. Bu durum, mutfak masrafları açısından tasarruf edilmesini sağlarken insan sağlığı açısından da büyük bir tehdide dönüşüyor. Uzun süreli trans yağ kullanımında vücuttaki işleyişte yavaş yavaş değişimler gözlemlenmeye başlanıyor. Önce bağışıklık sistemi yavaşlıyor. Daha sonra ise damar tıkanıklığı gibi ciddi sorunlar yaşanabiliyor. Bu tür problemlerle karşı karşıya kalmak istemeyen kişiler, uzmanların uyarılarını dikkate alarak trans yağlardan uzak durmalı. Her ne kadar kızartma yağlarının tekrar kullanılmaması gerekse de trans yağdan sadece bu yöntemle uzak durulmuyor. Bazı hazır gıdaların üretiminde de trans yağların kullanıldığını görüyoruz. İşlenmiş ürünlerin içerisinde bulunan trans yağ, yine aynı sağlık problemlerinin yaşanmasına neden oluyor. Trans yağın en çok kullanıldığı ürünlerin başında cips, patlamış mısır, çikolata ve dondurma yer alıyor. Bu yiyecekleri ise bisküvi, meyveli kek, hazır soslar ve sütsüz krema takip ediyor. Böbrek gibi marketlerde bulunan dondurulmuş gıdaların da kesinlikle tercih edilmemesi gerekiyor. Daha sonra “keşke” dememek için kesinlikle trans yağın tüketiminden uzak durulmalı. Sürekli olarak tüketilmesi, kalp damarlarının çürümesine neden oluyor. Damarları tıkıyor ve diğer kalp problemlerinin baş göstermesine yol açıyor. Trans yağ, vücutta bulunan iyi ve kötü kolesterol dengesinin bozulmasına neden oluyor. Dolayısıyla kötü kolesterolün daha fazla artmasına yol açıyor. Kalp hastalıkları riskinin artmaması için trans yağı hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor. Trans yağ tüketmemek için beslenme şeklinizi değiştirmeniz gerekiyor. Bu yağı içeren besinler yerine tam tahıllı ürünler, meyve ve sebzeleri tercih edebilirsiniz. Az yağlı süt ürünleri, balık ve kümes hayvanları da sağlıklı gıdalar arasında bulunuyor.