Akciğer ve solunum yollarını tıkıyor! Öksürük, hırıltı ve nefes darlığına neden oluyor, damarları buruş buruş yapıyor

Afrika üzerinden gelerek Türkiye'yi etkisi altına alacak çöl tozlarıyla ilgili uyarılarda bulunan Prof. Dr. Tevfik Özlü, bu tozların olumsuz etkilerinin, genelde nefes darlığı, öksürük, hırıltılı solunum, balgam çıkarma gibi semptomlarla kendini gösterdiğini söyledi.

Çöl tozlarıyla birlikte pek çok farklı alerjenlerin olabileceğine dikkat çeken Özlü, bu tozlu havalarda hastane başvuruları, hekim başvuruları ve hastane yatışların arttığını ifade ederek "Özellikle astım KOAH hastalarında ya da akciğer sertleşmesi gibi kronik akciğer hastalığı olanlarda bebeklerde yaşlı kişilerde sorunlara yol açabiliyor" dedi.

DIŞARI ÇIKARKEN DİKKAT EDİLMELİ!
Tozlu havalarda akciğer hastalarının mümkün olduğu kadar dışarı çıkılmaması tavsiyesinde bulunan Özlü, "Ülkemize zaman zaman Afrika üzerinden bazen de Ortadoğu'dan gelen çöl tozları taşınıyor. Şu anda da Türkiye'de çöl taşınımı mevcut. Özellikle İç Anadolu, Akdeniz, Ege bölgesi ve Karadeniz bölgesi de bu toz taşınımından etkilenecek bölgeler arasında yer alıyor.

Bu tozlarla birlikte pek çok farklı alerjenlerde gelebiliyor. Bunlar özellikle astım KOAH hastalarında ya da akciğer sertleşmesi gibi kronik akciğer hastalığı olanlarda bebeklerde yaşlı kişilerde sorunlara yol açabiliyor. Bu tozlu havalarda hastane başvuruları, hekim başvuruları artıyor hastane yatışları artıyor. Hastalıklı akut alevlenmeler ortaya çıkabiliyor. Nefes darlığı öksürük hırıltılı solunum balgam çıkarma gibi semptomlarla kendini belli ediyor. Onun için bu tozlu havalarda akciğer hastalarının mümkün olduğu kadar dışarıya çıkmamasını tavsiye ediyoruz. Evde kalmalılar, kapıyı pencereyi kapalı tutmalılar bu tozlu havaları bu şekilde geçirmelerini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

MASKE KULLANILMALI
Çöl tozlarına karşı maske takılması tavsiyesinde bulunan Özlü, "Eğer mutlaka dışarı çıkmaları gerekiyorsa maske takmalarını tavsiye ediyoruz. Maske takıldığında etki daha az oluyor korunmuş oluyorlar. Bu tozların etkisi sadece akciğere de değil aslında. Ciltte, gözde, ağız ve burun gibi mukozalarda da kurum veya tahrişlere neden olabilir. O bakımdan mutlaka tozlu ortamlarda çok kalmamaya hepimizin dikkat etmesinde fayda var. Tozla birlikte yağmur ve lodos ta olabiliyor. Lodos olduğunda bu tozların içerisindeki alerjenler de savrulmasıyla birlikte daha çok etkileşme mümkün daha dikkatli olmamız lazım" dedi.

EN ÇOK AKCİĞERLERİ VE SOLUNUM YOLLARINI ETKİLİYOR
Çöl tozlarının en fazla akciğer ve solunum yollarını etkilediğini kaydeden Özlü, "En çok akciğer ve solunum yollarımıza etki ediyor. Göze buruna ağız mukozasına da bu tozların zararlı tahriş edici ya da alerjiye yol açıcı etkileri olabilir. Özellikle alerjik nezle olan hastalarda burunda tıkanma, kaşıntı, geniz akıntısı, boğazda yanma acıma, gözlerde kızarıklık kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Astımlı hastalarda, KOAH lı hastalarda daha çok nefes darlığı, öksürük, hırıltı, balgam gibi semptomlara yol açıyor" şeklinde konuştu.

KOAH HASTALIĞI NEDİR?
KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), akciğerlerdeki hava yollarının uzun süreli iltihaplanması ve daralması sonucu gelişen bir hastalıktır. KOAH, genellikle sigara içenlerde ve uzun süreli hava kirliliğine maruz kalan kişilerde görülür.

Hastalığın ilerlemesiyle birlikte, akciğerlerin oksijen alışverişi zorlaşır ve nefes almak güçleşir. KOAH, kalıcı bir hastalıktır ve tedavi edilmediği takdirde zamanla daha da kötüleşebilir.

KOAH'ın başlıca belirtileri arasında uzun süreli öksürük, balgam üretimi, nefes darlığı ve egzersizle artan zorluklar yer alır. Bu belirtiler, başlangıçta hafif olabilir ancak zamanla şiddetlenebilir. Hastalık ilerledikçe, kişi normal günlük aktivitelerini yapmakta zorlanabilir ve ciddi solunum problemleri yaşayabilir.

KOAH, iki ana durumu içerir: kronik bronşit ve amfizem. Kronik bronşitte, hava yolları iltihaplanır ve balgam üretimi artar, amfizemde ise akciğerlerdeki hava kesecikleri zarar görür ve oksijen alışverişi zorlaşır.

Tedavi edilmeyen KOAH, kalp problemleri, akciğer enfeksiyonları ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. KOAH tedavisinde amaç, hastalığın ilerlemesini durdurmak, belirtileri hafifletmek ve yaşam kalitesini artırmaktır. Tedavi, genellikle ilaçlar (bronş genişletici ilaçlar ve steroidler), oksijen tedavisi, sigara içmeyi bırakma ve solunum terapileri gibi yöntemlerle yapılır. Erken teşhis ve tedavi, hastalığın kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynar.