ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞINDA PSİKOLOJİK ETKENLER
Tıp dünyasında onyomani olarak geçen alışveriş bağımlılığı tamamen psikolojik bir hastalık. Genel olarak günümüz insanı çoğu yaşadığı tetikleyici olayda değersizlik hissine kapılıyor. Değersizlik hissi ile mücadele eden birçok kişi, kendisini kanıtlamak, değerli ve mutlu hissetmek için kendine bir şeyler alma ihtiyacı hissediyor. Eğer bu davranışını alışkanlık haline getirirse ve değerli olma hissini hep bu yolla karşılarsa, artık bağımlılık yolu açılmış oluyor.
Bağımlılık tedavilerinde kullanılan tedavi yöntemleri alışveriş bağımlılığında da etkili. Özellikle psikososyal tetikleyiciler ön planda olduğu için kişinin baş etmekte zorlandığı durumların tespiti, bunların geçmiş mikrotravmalar ile bağlantılarının çalışılması önem arz ediyor.
Bilişsel davranışcı psikoterapinin bağımlılık konusunda etkinliği kanıtlanmış durumda. Ayrıca travma odaklı terapilerin de etkili olduğuna dair çalışmalar bulunuyor. Genel olarak alışveriş bağımlılığı tedavi süreçlerinde hastanın karşılanmayan temel ihtiyacının belirlenmesi ve uygun terapi desteği ile bu ihtiyacının uygun yollarla karşılanmasının sağlanması hedef alınması gerekiyor.