Alışveriş bağımlılığı nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir

Alışveriş yapmayı hepimiz seviyoruz itiraf edelim. Ancak alışveriş yapmak dürtüsel bir hale geldiyse durumu değerlendirmek ve yardım almayı düşünmekte fayda var. Zira alışveriş bağımlılığı uzmanlar tarafından alkol ve uyuşturucu bağımlılığıyla aynı seviyede görülüyor.

Onyomi
Onyomi olarak da bilinen alışveriş bağımlılığı problemi olan kişiler ihtiyaçları olmadığı halde dürtüsel olarak sürekli bir şey satın alırlar ve bu alışkanlıklarını kontrol edemezler.

Mutluluk yerine kızgınlık
Bu tip problemi olan kişilerde alışveriş yapma ve para harcama arzusu zihinsel olarak kendini meşgul etmek için ortaya çıkar. Bu kişiler kızgın, kaygılı ya da üzgün hissettiğinde alıveriş yapma ihtiyacı duyar. Alışveriş sırasında keyif alsalar da sonrasında mutluluk duygusunun yerini pişmanlık, suçluluk, kızgınlık alır.

Kişi kızgın, üzgün ve mutsuz ise bu durumlarda daha sık kontrolsüz şekilde para harcamaktadır. Bu durumlarda alışveriş yaparak kendini daha güçlü, daha mutlu hissetmektedir. Uzun vadede ise kişilerde utanç, üzüntü ve pişmanlık yaşamaktadır.

Belirtiler
Alışveriş bağımlılığı olan kişiler kendini iyi hissetmediği zamanlarda para harcamak için aşırı bir istek duymaktadır. Hayatındaki sorunları ortadan kaldırmak yerine para harcamak için aşırı istek duymaktadır. Kişilerde alışveriş yapınca rahatlama, sakinleşme, kendini güçlü hissetme ve mutlu hissetme durumları görülmektedir.

Alışveriş yaparken aşırı oranda alışveriş yaptığını fark etmesi fakat kendini durdurmakta zorluk çekme durumu yaşanmaktadır. Kişinin ailesinin bu durumdan kötü etkilenmesi, rahatsız olması ve hatta hayal kırılığına uğraması görülen bulgulardır. Çevresindeki kişilerin para harcama durumunun aşırı olduğunu fark etmesi ve kontrolsüz olduğunu anlayıp kişiye bu durumu aktarması kişide yaşanan alışveriş bağımlığının bulguları ve kanıtıdır.

Nedenleri
Alışveriş bağımlılığının genellikle depresyon, kaygı bozuklukları ya da bastırılmış öfke, saldırganlık duygularıyla paralel olarak ortaya çıktığı gözlemlenir. Paralarını düşünmeden harcayan bu kişiler genellikle ekonomik sıkıntıya düşerler. Hayatlarında problem yaratmasıyla sonuçlanan hastalık kısır döngü halini alır.

Tedavi
Her bağımlılıkta olduğu gibi alışveriş bağımlılığın tedavisi için de ilk olarak hastalığın farkında olmak, karar vermek ve eyleme geçmek gerekir. Bu dönemde psikolojik tedavi ve aile desteği çok önemli. Tedavinin yanında alınabilecek önlemler ise şunlar: - Kredi kartını bırakın ve harcamalarınızı nakit olarak yapmaya çalışın. - Alışveriş merkezlerinden uzak durun. Eğer gitmeniz gerekiyorsa sizi denetlemesi için birini götürün. - Zihninizi meşgul edecek aktiviteler edinin. - Gereksiz ve gerekli şeyleri ayırt etmek için kendinize alışveriş listesi yapın. - Kendinizi kızgın, üzgün ya da kaygılı hissettiğiniz zamanlarda rahatlamak için egzersiz yapın.