Altında hareketlilik! Gözler 22 Mart'ta alınacak kararda

Ons altın son bir yılın en yüksek seviyesini gördü. 2 bin 9 dolar seviyesine kadar çıkan ons altın daha sonra 1980 dolar seviyesine indi. Bu hareketlilik gram ve çeyreğin yükselmesine neden oldu.

Küresel piyasalarda resesyon ve risk algısı altına talebi artırdı. Geçtiğimiz hafta ABD’de Silikon Vadisi Bankası'nın (SVB) ve New York merkezli Signature Bank'ın iflas etmesinin ardından yükseliş trendine giren altın haftanın ilk gününe de rekorla başladı.

Ons altın son 1 yılın en yüksek seviyesini gördü. 2 bin 9 dolar seviyesine kadar yükselen ons altın daha sonra 1980 dolar seviyelerine indi.

İÇ PİYASA HAREKETLİLİK
Altındaki yükseliş iç piyasaya da hareketlilik olarak yansıdı. Gram altın bin 225 lira seviyesinden işlem görüyor. Çeyrek altın bin 980 liradan, yarım altın 3 bin 959 liradan, tam altın 7 bin 895 liradan satılıyor.

“ALTINA SOMUT BİR TALEP VAR”
Altındaki yükselişe ilişkin açıklamalarda bulunan Kapalıçarşı kuyumcusu Kemal Tekneci, "Yükselişle birlikte satışlar da geliyor. Altın somut olarak alınan bir maden. Bu açıdan güven duyuluyor. Ons altın 2 bin doları bir yıl önce görmüştü. Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz kararları altının fiyatlanmasında etkili oluyor. ABD ve Avrupa’da bankacılık krizlerinin gündeme gelmesi altına talebi artırıyor. ABD’deki bankaların batma riskinin olması altının fiyatlarını yukarı yönlü hareketlendiriyor. Altına olan somut bir talep var, bu talep ons altını yukarı seviyeye çıkarıyor" dedi.

YENİ REKOR RALLİSİNE Mİ HAZIRLANIYOR?
2022 yılında 1.608 dolara kadar gerileyen altın faiz indirimi beklentileri ile yeniden 2 bin dolar seviyesine çıktı. Ancak Fed’in 22 Mart Çarşamba günü politika faizini asgari 25 baz puan (yüzde 0,25) artırarak, yüzde 5’e çıkarması bekleniyor. 50 baz puanlık artışın da masada olduğu belirtiliyor. FED'in bu adımının altında yükseliş getireceği ifade ediliyor.