Alzheimer'a çare bulundu! Hastalar anlattı: Ölümcül hastalığın etkilerini tersine çevirdik!

Yıllardır çaresi aranan kronik hastalıklar arasında yer alan Alzheimer nihayet durdurulabilir mi? Katıldıkları yeni çalışmaya göre Cici Zerbe ve Simon Nicholls'ün bu soruya yanıtı 'evet'! Katı fakat basit yaşam değişiklikleri sayesinde öldürücü hastalıktan kurtulmak mümkün. İşte detaylar...

5 YILLIK AZİM: EN SEVDİĞİ YEMEĞE ELVEDA DEDİ!
CNN'de yayınlanan 'Son Alzheimer Hastası' isimli belgeselde yer alan Cici Zerbe, Dr. Dean Ornish'in önerisi ile bitkisel bir diyete başladı. Yoga ve meditasyon, düzenli egzersiz ve grup desteği ile semptomların tamamen tersine döndüğünü dile getiren Cici'nin yaşadığı değişimler ve yapılan çalışmanın detayları, Haziran 2024'te 'Alzheimer's Research & Therapy' isimli dergide de yayımlanacak.

Alzheimer, beyni tümüyle etkileyen ve bilişsel bozukluklara ve erken bunamaya neden olan bir rahatsızlık. Cici'ye bu hastalığın etkilerini tersine çevirmek için en yapılması gerektiği sorulduğunda şüphesiz diyet, egzersiz, meditasyon ve sağlıklı beslenme yanıtını verdi. Genç kadın en sevdiği yemek olan dana pirzolayı ise 5 yıldır ağzına sürmediğini belirtti.

GELECEKTE İKİ OĞLUMLA OLMAK BENİM İÇİN ÖNEMLİ!
Çalışmadaki diğer hastalardan biri olan Simon Nicholls, tıpkı Cici gibi bir sürecin parçası oldu. Nicholls, beyninde Alzheimer riskini artıran APOE4 geninin iki kopyasını taşıyor olmasına rağmen yaptığı yaşam değişiklikleri ile kayda değer bir ilerleme gösterdi.

Simon, belgeselde, “Çok endişeliydim. Üç yaşında ve sekiz yaşında olmak üzere iki oğlum var. Yaşlandıkça gelecekte onların yanında olmaya çalışmak benim için gerçekten çok önemli. Hastalığı geriye itmek ve kendinize daha fazla zaman kazandırmak için yaşam tarzınızda yapabileceğiniz pek çok değişiklik var, ki bir tedavi bulana kadar ihtiyacımız olan tek şey de bu” dedi.

HAYATININ SON 10 YILI BİR SANDALYEDE GEÇTİ!
Simon, ailesinde demans ve kalp hastalıklarının birinci elden yaygın olduğunu belirterek, “Tüm ailem bitmek bilmeyen kalp krizleri geçirdi ve sonuçta anne tarafımdan büyükbabam 50 yaş civarında öldü. Annem de ilki 50 yaşında olmak üzere üç kez kalp krizi geçirdi, ardından da bunamaya başlamadan önce üçlü bypass ameliyatı oldu” dedi.

Nicholls, “Ne yazık ki annem 70'li yaşlarında Alzheimer olduğunu düşündüğümüz bir hastalıktan vefat etti. Hayatının son 10 yılında bir sandalyede oturup sallanıyordu ve yaklaşık 14 ilaç kullanıyordu. Daha uzun bir sağlık süresine sahip olmayı ve sonra çabucak ölmeyi tercih ederim.” diyerek sözlerini tamamladı.

14 AYDA ALZHEİMER BELİRTİLERİNDEN KURTULDULAR!
Nicholls'un tedavisinden sorumlu olan Nörolog Dr. Richard Isaacson Alzheimer biyobelirteçlerinin yalnızca 14 ay gibi kısa bir sürede ortadan kaybolduğunu ve bu durumun onları hayrete düşürdüğünü söyledi. Nicholls üzerindeki ilk tedavi uygulaması kan şekerini dengeleyip açlık hormonunu bastıran bir enjeksiyondu.

Haftada üç kez kuvvet antrenmanı yapmak ve günde 45 ila 60 dakikayı 2. bölge egzersizlerine ayırmak Nicholls'ün yeni rutini hâline getirilmişti. Tempolu yürüyüş, bisiklet veya koşu rutinine başladı ve bu rutini sabahlarının vazgeçilmezi hâline getirdi.

GÜNDE 10 BİN ADIMDAN FAZLA ATIYOR!
“Her sabah gün doğarken bir podcast eşliğinde bir buçuk saat boyunca yürüyüşe çıkmayı seviyorum. Her gün 10.000 veya daha fazla adım atıyorum. Çok istikrarlıyım. Ayrıca haftada üç kez bir saat boyunca ağırlıklarla çok yavaş bir tüm vücut egzersizi yapıyorum” diyerek sabah rutinini açıklayan Simon, egzersizi yaşamının ayrılmaz bir parçası hâline getirmiş durumda.

Yapay tatlandırıcıları, şekeri, alkolü ve işlenmiş tüm gıdaları da hayatından çıkaran Nicholls, Akdeniz diyeti benzeri bitki bazlı bir yeme düzenine geçiş yaptı. Bu rutinler sonrası yalnızca 9 haftada Nicholls gözle görülür bir ilerleme kaydetmişti.

NEREDEYSE TANINMAZ HALDEYDİ!
Dr. Isaacson, Nicholls'ün değişimi hakkında şu şekilde konuştu:
"Simon Nicholls’ü ilk gördüğümde, 50'li yaşlarındaki çoğu erkek gibi biraz orta boyluydu. Onu dokuz haftalıkken gördüğümde iki kez çekim yaptım. Tamamen iriydi. Bu dokuz hafta içinde 21 kilo verdi, bunun yaklaşık yüzde 80'i yağdandı ve kas yaptı ki bu mükemmeldi. Neredeyse onu tanıyamayacaktım.”

KOLESTEROL VE DİYABETİ DE ENGELLEDİ!
Hastadaki değişim yalnızca Alzheimer belirtilerinde değil, kolesterol ve diyabet gibi ciddi hastalıkların sinyali olan bulgularda da olumlu anlamda değişimler ve düşüşler yaşanmasını sağladı.
Nicholls, “Evimde buhar ve sauna odalarım var, bunları çok kullanıyorum. Bunu seviyorum. Soğuk suya dalmayı denedim ve podcast'lerden aldığım, yürümekten uyumaya, şükretmekten yogaya ve uyku rutinlerine kadar yapılması gerekenler listelerim var” dedi.
Her ne kadar doktoru ile ortak noktada buluşamasalar da Nicholls, kök hücre yüklemesinin de kendisine iyi geldiğini savunmakta. Nicholls durumu “Ne yazık ki ellerimde artrit var ve kök hücreleri kullandığımda kesinlikle daha iyi hissediyorum ve beynime de yardımcı olabileceklerini düşünmek hoşuma gidiyor” diye açıkladı.

UYKU EKSİKLİĞİ ALZHEİMER RİSKİNİ ARTIRIYOR!
Simon başta olmak üzere Alzheimer belirtileri gösteren hemen her hastada uyku eksikliği veya bozukluğu ortaya çıkabilmekte. Simon, özellikle uluslararası seyahatlerle dolu zorlu programı nedeniyle sıklıkla jet lag ve uyku problemleri ile karşı karşıya kalıyordu. Bu durum da Alzheimer etkilerinin daha yoğun hissedilmesine neden oluyordu.
Uygulanan çalışma sırasında Nicholls'e reçeteli bir uyku ilacı verildi ancak doktoru önceliği uyku hijyenine ve programına vererek hastasını yönlendirdi.

HENÜZ ERKEN ANCAK SONUÇLAR KESİNLİKLE KAYDA DEĞER!
Hastaların hepsi tüm semptomların 'tersine döndüğünü' söylemekten imtina etse de Dr. Isaacson hastalardan umut verici sonuçlar alındığını dile getirdi. Doktor, “Ben ‘tersine’ terimini kullanmıyorum. Alzheimer söz konusu olduğunda tersine çevirmenin ne anlama geldiğini bilmiyorum. Ancak Simon ve araştırmamızdaki diğer bazı hastalarda gördüğümüz sonuçlar son derece heyecan verici” dedi.
Alzheimer hastalığı; beyinde bazı maddelerin birikmesiyle birden fazla bilişsel alanı bozarak kişinin günlük yaşam aktivitelerini engelleyen, ilerleyici bir hastalık. Dünyada 47 milyon, Türkiye’de 400 bin civarında Alzheimer hastası var. Erken tanı bu hastalıkta hayati bir önem taşıyor.

ALZHEIMER NEDİR?
Alman psikiyatrist ve patolojist Alois Alzheimertarafından ilk kez 1906'da tanımlanan ve 65 yaş üstü kişilerde beyin dokularında ağır hasara neden olduğu tespit edilen Alzheimer hastalığıiçin hala etkili teşhis ve tedavi yöntemi bulunmuyor.

HER YIL YAKLAŞIK 10 MİLYON KİŞİ BU HASTALIĞINA YAKALANIYOR
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünyada 50 milyon demans hastasıbulunuyor, 2030'da bu rakamın 83 milyona, 2050'de ise 152 milyona yükseleceği öngörülüyor. Diğer yandan, her yıl yaklaşık 10 milyon kişi demans hastalığına yakalanıyor.
ÖLÜMLERİN EN ÖNEMLİ 7. NEDENİ
İlerleyen yaşın demans için bilinen en güçlü risk faktörü olmasına rağmen bu hastalığın yaşlanmanın normal bir parçası olmadığı vurgulanırken, demansın mevcut durumda dünya genelinde ölümlerin en önemli 7'nci nedeni olduğuna işaret ediliyor. Alzheimer, 65 yaş üstü grubun yüzde 2 ila 4'ünde, 85 yaş üstü grubun ise yüzde 20'sinde görülüyor.