Acı badem, sağlığa faydaları olan birçok besin öğesini içerse de, çiğ olarak tüketildiğinde ciddi sağlık riskleri taşıyabilir. İçerdiği siyanür nedeniyle çiğ acı bademlerin tüketimi zehirlenmeye yol açabilir. İşte çiğ acı bademin zehirleyici etkileri ve riskleri! www.posta.com.tr Acı bademler, siyanür adı verilen toksik bir bileşik içerir. Siyanür, vücutta oksijen taşıma kapasitesini azaltarak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Büyük miktarda tüketildiğinde siyanür zehirlenmesine yol açabilir. Siyanür zehirlenmesi, solunum sistemini etkileyebilir. Nefes alma güçlüğü, solunum sıkıntısı ve hatta solunum yetmezliği gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Siyanür zehirlenmesi, kalp atışlarını ve kan basıncını etkileyebilir. Kalp ritim bozuklukları, düzensiz nabız ve hipertansiyon gibi semptomlar gözlenebilir. Siyanür, sinir sistemine zarar verebilir. Baş ağrısı, baş dönmesi, konfüzyon, kas zayıflığı ve koordinasyon bozuklukları gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Çiğ acı bademlerin yüksek miktarda tüketilmesi ölümcül olabilir. Siyanür zehirlenmesi, hızla tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Çocuklar, yetişkinlere göre daha küçük bir vücut ağırlığına ve daha hassas bir metabolizmaya sahiptir. Bu nedenle çocuklar için çiğ acı bademlerin riski daha yüksektir. Çiğ acı bademler yerine pastörize edilmiş veya işlenmiş bademleri tercih edin.Çiğ bademlerin siyanür içeriğinden kaynaklanan risklerini önlemek için güvenilir kaynaklardan alışveriş yapın.Badem ve badem ürünlerini çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın. Herhangi bir zehirlenme belirtisi fark ederseniz hemen bir sağlık uzmanına başvurun ve acil tıbbi yardım alın.Herhangi bir alerjen durumunuz olması hâlinde işlenmiş bademlerden ve badem içeren her türlü besinden uzak durun. Çiğ acı bademlerin tüketimi ciddi sağlık riskleri taşıdığından, bu konuda dikkatli olmak önemlidir. Herhangi bir endişeniz varsa veya çiğ acı bademlerin neden olduğu herhangi bir semptom fark ederseniz, derhal tıbbi yardım alın.