Brezilya Yağmur Ormanlarından çıkan yüzyılların dinçlik ve enerji kaynağı Acai(Asai), faydası ile herkese hayran bırakıyor. Amerika başta olmak üzere hem dünyanın hem de tıp dünyasının ilgisini çeken Acai, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yaratan bir meyve olarak görülüyor Number One Super Food (Bir Numaralı Süper Meyve) kabul edilen Acai (ASAİ) sağlıklı ve zinde bir vücuda kavuşmanın mucizevi formülü olarak görülüyor. 2000'li yılların başlarından bu yana sağlık sektöründe de karşımıza çıkan Acai üzerinde araştırmalar başladı. Brezilya'nın yağmur ormanlarında Palmiye ağaçlarında yetişen Acai, tropikal iklimde yetişebilen meyveler arasında yer alıyor. Tropikal iklim kuşağında yer almasına rağmen Çin gibi birçok ülkede yetiştirme denemeleri başlayan Acai, çikolataya bulanmış böğürtlen, çilek tadına sahiptir. İnanılmaz lezzetinin yanı sıra faydasıyla da adından sıkça söz ettiren bu meyve direkt olarak yenilemeyen bir meyvedir. Taze olarak toplanan ardından özü sıkılarak başta meyve suyu olmak üzere dondurma, yoğurt, çay, tatlı ve sakız, şeker gibi ürünler içerisinde kullanılmaktadır. Mucizevi bir bileşene sahip olan Acai, Amazon yağmur ormanlarında yetişerek bölgeye özgü mor renge sahip bir meyvedir. A,C,E ve B türü vitaminler, antioksidanlar, Omega yağ asitleri (Omega 3, Omega 6, Omega 9), fitosterol, aminoasit, kalsiyum, potasyum, demir, fosfor gibi sağlık açısından son derece faydalı bileşenleri barındıran Acai, yüksek oranda lif içermektedir. İçerisinde yer alan bileşenlerin insan vücudu üzerinde fark edilebilir etkileri ile birlikte enerji ve canlılığı arttırması nedeniyle sık sık gündeme gelmektedir. İçerisinde barındırdığı bileşenlerden gelen faydalar ile birlikte kalp ve şeker hastalığına faydası ile de adından söz ettiriyor. Kanserli hastaların bağışıklık sistemini güçlendirmesi, yaşlılık belirtilerini azaltması, konsantrasyonu arttırması, kolesterol seviyesini dengelemesi, cinsel gücü desteklemesi gibi çok farklı etkilere sahiptir. Acai, içerisinde yer alan flavonoidler ve anthocyanin güçlü antioksidan etkisi sağlarken toksik maddelerin vücuttan atılmasına da destek olmaktadır. Özellikle kadınların baş belası fazla kiloların üzerinde etkili olan Acai, zayıflamak içinde kullanılmaktadır. Insan organizmasına zararlı hiçbir madde barındırmayan Acai, üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar doğrultusunda bağışıklık sistemi üzerinde de etkili olduğu ortaya çıktı. 2007 yılında Florida Üniversitesi tarafından yapılan araştırma doğrultusunda Acai’nin Lösemi kanserindeki hastalıklı hücreleri 5 ile 6'ya varan oranda öldürdü tespit edildi. Bilinen en yüksek antioksidan içeriğine sahip olan Acai, ORAC değerinin (Oxygen Radical Absorbance Capacity- Serbest Radikalleri Emme Kapasitesi) kırmızı üzümde 33 kat üzümdekinden 10 kat yaban mersinindekinden ise 2 kat fazla olduğu belirlendi. ORAC ülkemizde ise en çok Nar meyvesinde bulunurken Acai, meyvesinde bu oranın 3 kat fazla olduğu belirlendi.