Arizona'da çalışan ve sosyal medyada sağlık alanında içerikler üreten Dr. Jack Wolfson, paylaştığı videoda yulaf ezmesi yemeyi asla tavsiye etmediğini anlattı. 5 milyona yakın izlenen video, Dr. Wolfson'un yanlış bilgi yaydığını ve yulaf ezmesinin sağlığa faydalarını göz ardı ettiğini iddia eden çok sayıda doktor ve diyetisyen tarafından tepki topladı. ABD'li doktor, 400 binden fazla takipçisine Bir kardiyolog olarak yulaf ezmesi yemeyi asla tavsiye etmiyorum, özellikle de pek çok insanın yaptığı gibi her gün yenmesini hiç tavsiye etmiyorum dedi. 'Atalarımız yulaf ezmesi yemezdi' diyen Dr. Wolfson, yulaf ezmesinin besin değeri olmadığını ve çok sayıda anti-besin maddesi içerdiğini söyledi. Ünlü doktor, kronik sağlık sorunlarını önlediği bilinen yulaf ezmesi hakkında şu ifadeleri kullandı:''Yıllar boyunca yulaf ezmesinin yararları hakkında pek çok propaganda yapıldı ve bence bunların hepsi aslında endüstrinin bizi yumurta yerine yulaf ezmesi ve yulaf ezmesi yemeye teşvik etme konusundaki desteğinden kaynaklanıyor.'' Dr. Wolfson yulaf ezmesi yerine yumurta yenmesi gerektiğini öne sürdü. Yumurta A, B5, B12, D ve E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum ve protein gibi hayati besinler açısından da oldukça zengin. Wolfson, söze şu cümlelerle devam etti: ''Yumurta, tavuk yavrusu için bir kozadır. Bir yumurta, bir tavuğun canlanması için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri, vitaminleri, mineralleri, yağları, proteinleri içerir. Yulaf ezmesiyle tavuk yetiştiremezsin. Yulaf ezmesi yiyerek sağlıklı bir insan da yetiştiremezsin.'' Ancak ünlü doktoru eleştiren uzmanlar, yumurta ile yulaf ezmesi arasında seçim yapmak zorunda kalmanın bir anlamı olmadığını söyledi. New York'ta kardiyolog olan Dr. Siyab Panhwar, meslektaşının 'yulaf yemeyin' çağrısına sessiz kalamadı. Siyab Panhwar, yulafın sağlıklı olmadığını iddia eden Wolfson'a şunları söyledi:''Ben kurul onaylı bir kardiyolog olarak size bunun saçmalık olduğunu söylemek için buradayım. Hiç kimse bu kişiyi herhangi bir kalp ya da sağlık tavsiyesi için dinlememeli.'' Siyab Panhwar, yulaf ezmesinin kolesterolü düşürmek ve kan şekerini kontrol etmek gibi kalıcı kalp sağlığı yararlarına sahip olabileceğini gösteren çalışmalara da dikkat çekti. Frontiers in Pharmacology dergisinde yapılan bir inceleme, yulaftaki antioksidanların daha fazla nitrik oksit gazı üreterek kan damarlarının genişlemesine yardımcı olduğunu ortaya koydu. Diyetisyen Abbey Sharp ise ''Yulaf aslında kan basıncını düşürebilen benzersiz bir antioksidan kaynağıdır. Yulafın, kötü kolesterol seviyelerini düşürdüğü, insülin tepkisini yavaşlattığı ve tokluk hissini desteklediği kanıtlanmıştır'' dedi. Uzmanlar, yarım bardak kuru yulafın vücudun kan şekerini düzenlemek ve normal beyin fonksiyonlarını sürdürmek için ihtiyaç duyduğu manganezin üçte ikisini içerdiğini belirtti. Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırma, yulafın izinin yaklaşık 32 bin yıl öncesine, Paleolitik Çağ'a kadar uzandığını ortaya çıkarmıştı.