Uçkun otu, Anadolu'da kendiliğinden yetişen, özellikle Erzurum'un dağlarından toplanan bir bitki. Birçoğunuz adını yeni duyuyor olabilirsiniz ancak bu ot, Doğu'nun muzu olarak tanınıyor ve Anadolu'da dağ muzu olarak da biliniyor. Muz benzetmesindeki en önemli neden, soyuarak yemesi. Tadı hafif mayhoş. Kivi ile benzer özelliklere sahip. Uçkun; sadece ışgın değil ravent, ışgın, yayla muzu ve yöresel olarak eşkın gibi isimlerle de anılıyor.
Yaralara iyi geldiği bilinen, tıbbi bitkiler arasında sayılan ışgın otu; Türkiye, Suriye, İsrail, Filistin, Ürdün, Lübnan, Ermenistan, Azerbaycan, Irak, İran, Afganistan ve Pakistan gibi Güneybatı Asya'nın ılıman ve subtropikal bölgelerinde yayılım gösteriyor. Işgın; Türkiye'de yabani olarak yetişen tek ravent (Rheum) türü.