Akciğer embolisi, genellikle bir kan pıhtısı nedeniyle bir veya daha fazla akciğer damarının tıkanması sonucu meydana geliyor. Akciğer embolisi hayati tehlikesi oldukça yüksek olan hastalıklar arasında yer alıyor ve bu konuda risk faktörlerine dikkat edilmesi büyük önem taşıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yaman, akciğer embolisi, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
AKCİĞER EMBOLİSİ SIKLIKLA KAN PIHTISI SONUCU OLUŞUYOR
Akciğer embolisi kalbin sağ kanadından çıkan ve akciğere giden pulmoner arterler denilen damarların kan pıhtısı, hava ya da yağ ile tıkanması sonucu meydana gelen ani ve akut bir tablo. Sıklıkla damarların bir kan pıhtısıyla tıkanması sonucu oluşuyor. Daha az sıklıkla ise hava ya da yağ embolisi sonucu da görülebiliyor.
Akciğer embolisinin oluşmasını artıran faktörler arasında damar iç yüzünün bozulması, staz ve kanın pıhtılaşma eğiliminin artması bulunuyor. Pıhtılaşma eğiliminin artmasına tıpta "hiperkoagülabilite" adı veriliyor. Vücudun alt ekstremite denilen bacak ve ayak bölümlerinde ve daha sık olarak da karın bölgesinde bulunan toplardamarlarda bu 3 sebep sonucu, bir şekilde oluşan pıhtı kalbin sağ ventrikül denilen bölümüne geliyor, buradan da pulmoner arterlerle akciğere ulaşarak emboliye neden oluyor.