Gebelik döneminde annenin yaşadığı stres; bebeğin zihinsel gelişimi, fiziksel sağlığı ve kişilik yapısına da etki edebiliyor. Hatta bebeğin yaşamının ilerleyen dönemlerinde kronik hastalıklara yatkınlığını artırabiliyor. Bu nedenle gebelik döneminde annelere mümkün olduğunca huzurlu ve stresten uzak bir ortam sağlanması gerekiyor ve en büyük görev ise eşler ile aileye düşüyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Müjde Şekeroğlu, gebelikte anne adaylarının yaşadığı stresin bebeğe etkileri hakkında bilgi verdi.
STRES, ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİ DİREKT ETKİLİYOR
Gebelikte stres pek çok farklı kaynaktan gelebiliyor. Anne adayı deprem, sel, fırtına gibi doğal felaketler ya da savaş, terörizm gibi önlenmesi pek mümkün olamayan sebeplerden strese girebileceği gibi; aile içi şiddet, evde veya işyerindeki olumsuz insan ilişkileri de anne adayının strese sokabilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Müjde Şekeroğlu, "sebebi ne olursa olsun, stres vücut dengesi için bir tehdittir ve beden orijinal koşula geri dönmek için çeşitli yapısal, işlevsel ve davranışsal cevaplar oluşturur." diyor. Bu da gelişmekte olan bebeğin zihinsel ve fiziksel sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor.
Anne adayındaki stres, bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkilemenin yanı sıra; erken doğum, bebeğin büyüme hızında yavaşlama, düşük doğum ağrılığı ve bebeğin baş çevresinde geri kalma gibi durumların oluşmasına da yol açabiliyor.