Alaca çorbası son dakikaların çorbalarından değil. Ancak özel misafirleriniz için karşı konulmaz bir lezzet. Gaziantep yöresine ait alaca çorbayı yapmaya bir gün önceden karar vermeniz gerekiyor, çünkü bu yöresel çorba malzemeleri arasında bulunan nohutun ve yarmanın bir gün önceden ıslatılması gerekiyor. Peki alaca çorba nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir, alaca çorba yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Ustasından tarife dair tüm detayları aldık! Antep yöresine ait bu çorba yemek kadar zengin besin değerlerine sahip, özel misafirlerinizi ağırlamak için tercih edebileceğiniz en lezzetli yöresel çorbalardan biri. İçinde yok yok desek yeridir. Hazırlama süresi: 15 dk Kalori: 400 Porsiyon değeri: 4-6 Kişilik Pişirme süresi: 15 dk1 su bardağı geceden ıslatılmış nohut1 su bardağı geceden ıslatılmış aşurelik buğday (Antep'de dövme denir)1 su bardağı yeşil mercimek (Antep'de kara mercimek denir)3 adet halka doğranmış kuru soğan2 adet doğranmış taze kırmızı biber veya geceden ıslatılmış, doğranmış kuru biber. Acı olmasın derseniz kapya biber kullanabilirsiniz.2 yemek kaşığı tereyağı1 yemek kaşığı kuru tarhunPul biberKarabiberTuz Soğanları yanlamasına ve biraz iri bir şekilde doğrayın. Çorbanın soğanı ne kadar bol olursa o kadar lezzetli olur. Hafif de dişe gelmesi gerekiyor.Soğanları, mercimekleri suya ekleyin ve kaynatın.İçine yarma, nohut ve kuru biber ekleyin.İri iri doğradığınız kapya biberleri veya kuru biberleri ekleyin. Yeşil biberleri unutmayın.Evde olan dilediğiniz türde biberleri dolmada kullanabilirsiniz. Çorba ne kadar renkli olursa, o kadar güzel durur.Pişmeye yakın çorbaya tuzunu ekleyip karıştırın.Çorba kaynadıktan sonra altını kapatın.Alaca çorbasının sosunun hazırlanışıTereyağı veya sade yağ ile zeytinyağını karıştırın.Tavada eritin.Ardından üzerine bir iki yemek kaşığı kırmızı biber, yarım kaşık karabiber ekleyin. Biberler rengini yağa verdikten sonra kuru tarhunu sosa ekleyin.Tarhun, papatyagiller familyasından keskin ama hoş kokulu bir bitki ve bu çorbanın olmazsa olmazlarından. Bu nedenle ne kadar bol olursa o kadar güzel olur. Alaca çorbası tarifini aldığımız Şef Tahir Tekin Öztan, tarhunun kurutulmadan önce taze zamanında denk gelirseniz peynirle çok yakıştığını söylüyor. Tarhun da sos ile bütünleştikten sonra altını kapattığınız çorbaya ekleyin.Alaca çorba hazır. Afiyet olsun! Antep yöresinin bu eşsiz ve besleyici çorbasını yapmak için öncelikle nohut, mercimek ve yarmayı (buğdayı) önceden ıslatmak gerekiyor. Bu şekilde çorbayı çok daha rahat pişirebilirsiniz.Soğanları yanlamasına ve biraz iri bir şekilde doğrayın. Çorbanın soğanı ne kadar bol olursa o kadar lezzetli olur. Soğanların hafif de dişe gelmesi gerekiyor.Çorbanın daha lezzetli olması için kırmızı soğan veya tereyağı kullanabilirsiniz. Varsa, Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine özel sade yağ da kullanabilirsiniz.Çorbanın sosu için hazırladığınız yağı kavururken çok yakmamanız, baharatları da sade yağ veya tereyağı eridikten sonra koymak gerekiyor. Bu çorbaya özel kullanılan tarhun, papatyagiller familyasından keskin ama hoş kokulu bir bitki ve bu çorbanın olmazsa olmazlarından. Bu nedenle ne kadar bol olursa o kadar güzel olur.