KİMLER ANZER BALI TÜKETEBİLİR?
İçerisinde bulunan fenolik maddesi sayesinde Anzer balı hastalıklara karşı tam bir antioksidan kaynağı. Ancak Anzer balı özel bir çeşit bal olduğundan, kontrollü tüketilmesi gerekiyor.
Normal çiçek ya da çam balında olduğu gibi ekmek üzerine sürülerek yenilebilecek bir bal olmayan Anzer balının arı sütü, propolis gibi diğer ürünler ile karıştırılarak günlük sadece 1 çorba kaşığı kadar tüketilmesi öneriliyor.
Ayrıca yemeklerden yarım saat önce tüketildiğinde iştah açıcı özelliği olan Anzer balının kilo kontrolü sağlanması gereken fazla kilolu kişilerde beslenme uzmanına danışmadan tüketilmemesi, tüketilirken kalorisinin de mutlaka hesaba katılması gerekiyor.
Saf nitelikli, doğal olarak üretilen ballar kabızlıktan öksürüğe, aft gibi ağız içi yaralardan, iştahsızlık gibi sorunlara kadar pek çok soruna şifa olabiliyor. Zira balın içerdiği vitamin, aminoasit ve mineraller, büyüme çağındaki çocukların bedensel gelişimlerine de olumlu katkılar sağlıyor; bağışıklık sisteminin gelişmesinde önemli rol oynuyor.
Anzer balı türü özelinde ise dikkat edilmesi gereken konu şu: Anzer balı gereğinden fazla tüketildiğinde içerisinde komar bitkisi veya zifir bitkisinden polenler taşıdığı için zararlı olabiliyor. Bu nedenle günde 1 yemek kaşığından fazla tüketilmemesi gerekiyor. Çocuklara ise doktor kontrolünde ve uzman tavsiyesi olmadan verilmemesi gerekiyor.
Balın faydalarını görmek için balınızın doğal olduğundan emin olmanız gerekiyor. Eğer bal buzdolabında şekerleniyorsa, kaşıkladığınızda kesintisiz ve akışkan biçimde kaşıktan akıyorsa, biraz fazla yendiğinde geniz ve boğazda yanma yapıyorsa o bal gerçek bal. Ancak "doğal balı istediğim kadar yiyebilirim" dememek gerekiyor. Çünkü özellikle şeker hastalarının sakınması gereken balın 100 gramında, 300 kalori var.