Aralıklı oruç nedir? Intermittent Fasting (IF) nasıl uygulanır?

Son zamanlarda kilo vermek için en çok tercih edilen yöntemlerden biri olan aralıklı oruç olarak bilinen Intermittern Fasting, en çok merak edilen beslenme yöntemleri arasında yerini alıyor. Peki, aralıklı oruç nedir? Aralıklı oruç nasıl uygulanır ve zararları var mı? Diyetisyen Tuğçe Yardal Aralıklı oruç ile ilgili merak edilenleri posta.com.tr’ye anlattı.

Aralıklı oruç olarak bilinen Intermittern Fasting son zamanlarda sıkça uygulanan ve sorulan beslenme yöntemleri arasındadır.
Genellikle kilo verme adına kullanılan bu yöntemin de her beslenme şekli gibi mucize diye bir yanı yoktur. Ancak doğru uyguladığımız sürece sağlıklı bir yöntem olabilir. Yapılan çalışmalarda inflamasyonu azalttığı, kan şekerini düzenlediği görülmüştür. Kalori kısıtlaması yaptığımız sürece bu yöntemle kilo vermemiz mümkün ve kolaydır. Ancak bu beslenme yöntemi diğerlerinden farklı olarak ne yediğimizden çok ne zaman yediğimize karışıyor.
IF yönteminde en popüler ve uygulanabilir olanlarından bahsedeceğim;
16/8 Yöntemi : Bu yöntemde 16 saatlik bir oruç tutup, 8 saat yemek yiyebiliyoruz. Yani sabah geç uyanıp öğlen beslenmeye başlayan insanlar için oldukça rahat bir yöntem. Örneğin öğlen 12.00’da ilk öğününüzü yapıp akşam 08.00’da son öğünü yaparak beslenmeyi bitirebilirsiniz.

Eat-Stop-Eat (Ye-Dur-Ye): Haftada 1 veya 2 kez olacak şekilde, yapılan herhangi bir öğünden sonraki 24 saati kapsayan oruç tutma sistemine deniyor.
5/2 Yöntemi: Haftanın 5 günü normal beslenmenize devam edip birbirini takip etmeyen 2 günü düşük kalorili beslenme yöntemidir. Düşük kaloriden kastettiğimiz ne diye soracak olursanız yaklaşık 500 kalori gibi düşünebilirsiniz.
Yapılan çalışmalara ve faydalarına bakacak olursak; Öncelikle oruç tutmak hormonları ve hücrelerimizi etkiler. Büyüme hormonu seviyesini arttırır ve bu da yağ yakımını arttırabilir. Sistematik olarak aç kalmak insülin seviyesini düşürür. Hücrelerin yenilenme, onarımına yardımcı olabilir. Yapılan bazı hayvan çalışmalarında meme kanseri üzerine olumlu etkileri görülmüştür. Bir başka hayvan çalışmasında yaşam ömrünü uzattığı görülmüştür. Açlık beyin hormonları üzerine etki ederek yeni sinir hücrelerinin büyümesine yardımcı olabilir. Alzheimer hastalığına karşı koruyucu olabilir. Çoğu çalışma hayvan çalışması olup kısa çaplıdır. Tüm bunları ek olarak aralıklı oruç yaparken daha az kalorili besinleri seçersek kilo vermemiz üzerinde olumlu etkisi olacaktır.

Kimler uygulamamalıdır?
- Tip I ve Tip II diyabet hastası iseniz,
- Düşük kilolu bir bireyseniz,
- Hipoglisemi ataklarınız oluyorsa,
- Tansiyon sıkıntınız varsa,
- Gebe ya da emzirme dönemindeyseniz,
- Herhangi bir ilaç kullanıyor veya herhangi bir yeme bozukluğuna sahipseniz diyetisyeninize/hekiminize danışmadan bu beslenme yöntemini uygulamayınız.
Bu yöntem esnasında her an çay, kahve, maden suyu, su tüketebilirsiniz. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ve yaşam şekliniz bu beslenme yöntemlerinden herhangi birine uygunsa deneyebilirsiniz. Unutmayın sürdürülebilirliği kişiden kişiye değişiklik gösterecektir. Mutlu günler .

Diyetisyen Tuğçe Yardal