Araştırmalar gerçeği ortaya çıkardı! Faydalı diye kaşık kaşık yiyorduk meğer en zararlı yağ oymuş! Yerine kaşık kaşık...

Yeni bir araştırma, bir yemek kaşığından daha az tereyağı yerine bitkisel yağların tüketilmesinin kanser ve diğer nedenlerden kaynaklanan erken ölüm riskini %17 oranında azaltabileceğini ortaya koydu. Peki, nasıl? İşte detaylar...

Yeni yapılan bir araştırma, tereyağını bitkisel yağlarla değiştirmekle, kanser ve diğer sağlık sorunlarından kaynaklanan erken ölüm riskinin %17 oranında azaldığını ortaya koydu. Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu, Mass General Brigham ve Broad Enstitüsü'nün yürüttüğü çalışma, küçük beslenme değişikliklerinin bile büyük sağlık faydaları sağlayabileceğini gösteriyor.

Jama Internal Medicine dergisinde yayımlanan bu araştırma, günde yalnızca 10 gram tereyağının, soya fasulyesi, kanola yağı veya zeytinyağı gibi bitkisel yağlarla değiştirilmesinin, her türlü nedenden kaynaklanan erken ölüm riskini %17 oranında düşürebileceğini belirtiyor. Baş yazar Yu Zhang, "Bu, sağlık üzerinde çok önemli bir etki yaratabilir," dedi. Araştırma, daha fazla tereyağı tüketiminin her türlü ölüm oranını artırdığını, ancak bitkisel yağların yüksek tüketiminin ölümleri azalttığını gösterdi.

Araştırma, 220.000'den fazla Amerikalı yetişkinin 33 yıllık verilerini analiz ederek, günde 10 gram tereyağının, kanserden ölüm riskini %12, kalp hastalıklarından ölüm riskini ise %6 azalttığını buldu. Çalışmada, bitkisel yağ tüketiminin erken ölüm riskini %16 oranında azalttığı, kanserden kaynaklanan ölümlerin %11 oranında azaldığı vurgulandı.

Çalışmanın yazarlarından Daniel Wang, "Halk sağlığı açısından bakıldığında, bu sonuçlar, kanser ve diğer kronik hastalıklardan kaynaklanan ölümleri azaltabilir," dedi. Tereyağındaki yüksek doymuş yağ asitlerinin, yağ dokusu iltihabını tetikleyerek kanserin gelişimini etkileyebileceği belirtildi. Ayrıca, diyetle alınan doymuş yağların hormonal aktiviteyi değiştirebileceği ve buna bağlı olarak meme ve prostat kanseri gibi hormon duyarlı kanserleri etkileyebileceği ifade edildi.

Amerikan Kalp Derneği (AHA) Yaşam Tarzı Beslenme Komitesi Başkanı Maya Vadiveloo, doymamış yağların, doymuş yağları ikame etmesi gerektiğini ve dengeli bir diyetin, sağlıklı kolesterol seviyelerini destekleyerek ateroskleroz riskini azaltabileceğini belirtti. Vadiveloo, doymuş yağları sınırlayarak daha çok sebze, meyve, tam tahıllar ve kuruyemişler gibi besinlerin tüketilmesinin sağlığı iyileştireceğini söyledi.

Sonuç olarak, bu araştırma, tereyağının yerine bitkisel yağların kullanılmasının sağlık üzerinde büyük faydalar sağlayabileceğini ve mevcut diyet önerilerini desteklediğini ortaya koyuyor. Doymuş yağlar genellikle kırmızı et, sığır yağı, tereyağı ve peynir gibi hayvansal kaynaklardan gelirken, bitkisel yağlar daha sağlıklı bir alternatif olarak öne çıkıyor.