Artvin haritası: Artvin ilçeleri nelerdir? Artvin hangi bölgede yer alır?

Artvin, Türkiye’nin kuzeydoğusunda yer alan bir ildir. Karadeniz kültürünün yoğun bir şekilde hissedildiği Artvin gerek gelenekleri gerekse kültür mirası bakımından sıklıkla ziyaretçi alır. Artvin’ in kendine has meşhur yiyecekleri ve tarihi yapıları merak edilmektedir. Artvin’ e dair tüm merak edilenleri Posta.com.tr okurları için derledik.

Artvin, Karadeniz Bölgesinin en doğu ucunda yer alan ve denize kıyısı olan, Türkiye’nin kuzey illerinden biridir. Yaklaşık 180.000’lik bir nüfusa sahip olan Artvin, Gürcistan ile de sınır komşudur.
ARTVİN HARİTASI
Artvin, haritada, en doğuda yer almaktadır. Kuzeyde olmasından kaynaklı da tam yönü kuzeybatı olarak bildirilmiştir. Artvin, aşağıda yer alan il ve ülkelere sınır komşuluğu yapmaktadır:
- Kuzey tarafında Gürcistan
- Güney tarafında Erzurum
- Doğu tarafında Ardahan
- Batı tarafında Rize
- Artvin aynı zamanda Karadeniz’ e kıyısı olan bir liman kentidir.

ARTVİN HARİTASI: ARTVİN İLÇELERİ NELERDİR?
Artvin’ de 9 ilçe bulunmakla birlikte bunlardan 3 tanesi kıyı şeridinde yer almaktadır.
Kıyı şeridinde bulunan ilçeler
- Kemalpaşa
- Arhavi
- Hopa
- Kıyıdan uzak olan diğer ilçeleri;
- Ardanuç
- Borçka
- Merkez
- Murgul
- Şavşat
- Yusufeli
Artvin ilçeleri arasında en yoğun nüfus, Merkez ilçesinde kendini göstermektedir. Aynı zamanda Artvin’ de bu ilçelere bağlı toplamda 39 mahalle ve 320 adet de köy bulunmaktadır.

ARTVİN HANGİ BÖLGEDE YER ALIR?
Özellikle Coğrafya sınavlarında ve genel kültür sorularında sıklıkla, illerin hangi bölgelerde olduğu soruları çıkmaktadır. Bu nedenle Türkiye haritasında yer alan illerin, bölgelerinin, iklimlerinin bilinmesi önemlidir. Artvin’ de bu sorularda genellikle sorulmaktadır. Artvin, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde yer almaktadır.
ARTVİN’DE GİDİLMESİ GEREKEN YERLER NELERDİR?
Artvin, konumu gereği turizm ve tarihsel miras bakımından oldukça zengin bir ildir.
Artvin’ de gidilmesi gereken yerler listesinde;
- Plajlar: Kemalpaşa, Arhavi ve Hopa’ da yer alan plajlar, ildeki tatil turizmini canlı kılmaktadır.
- Kiliseler: Artvin, tarihi kiliseler bakımından yılda önemli oranda ziyaretçi almaktadır. Bu kiliseler; Dolishan Kilisesi, Satlel Kilisesi, Barhal Kilisesi, Tekkale Manastırı ve Dört Kilise manastırı şeklindedir.
- Kaleler: Artvin Kalesi, Ferhalı Kalesi ve Satlel Kalesi, Artvin’ de görülmesi gereken diğer tarihi güzellikler arasındadır.
- Türbe ve Camiiler: İskenderpaşa Camii ve Türbeleri, Osmanlı zamanından günümüze değin uzanan bir yapıdır. Aynı zamanda dönemin ilk camisi olarak kayıtlara geçmiştir.

ARTVİN’İN MEŞHUR YEMEKLERİ NELERDİR?
Artvin, Karadeniz kültürünün yoğunlukla sirayet ettiği aynı zamanda birçok göç alması sebebiyle diğer kültürlerden de etkilenen kozmopolit bir ildir. Bu sebeple Artvin’ den birçok meşhur yemek çıkmıştır.
Artvin’ de gidildiğinde yenilmesi gereken meşhur yiyecekler şu şekildedir:
- Kuymak
- Mısır ekmeği
- Laz böreği
- Turşu kavurması
- Hamsili pilav
- Karalahana sarması
- Yoğurtlu silor
- Kalaco