Aşırı yağlı cilt için ne yapmalı? İşte yağlı cilde iyi gelen besinler

Cildinizin sağlıklı kalması için yağa ihtiyacı vardır, ancak fazlası gözeneklerinizi tıkayabilir. Yağlı cilt, cilt yüzeyinin altındaki aşırı aktif yağ bezlerinin sonucudur. Sebum ve yağ bezleri, cildi nemlendirmeye ve kurumasını önlemeye yardımcı olan yağlar üretir, ancak aşırı yağ üretimi ciltteki gözeneklerin tıkanmasına ve sıklıkla akne oluşumuna neden olabilir. Nemli iklimlerde yaşayan insanların yağlı cilde sahip olma olasılığı daha yüksektir. Peki yağlı cilt bakımı nasıl yapılır?

Her ne kadar herkesin cildinin kendine has bir yapısı olsa da, genel olarak cilt tiplerini karma, normal, kuru ve yağlı olarak ayırmak mümkün. Yağlı cildin en önemli özelliği ciltte sebum üretiminin çok olması, yani yağın fazla salgılanıyor olması. Salgılanan bu fazla yağ, sadece cildin rahatsızlık verecek ölçüde parlamasına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda cilt yüzeyi inceleceğinden cildin enfekte olması da kolaylaşır.
Yağlı cilt, kadınlarda son derece yaygın bir sorun. Aşırı yağlanma problemini yüzümüzde ve hatta saç derimizde yaşayabiliriz ve bu da saçlarımızın normalden daha kirli görünmesine neden olur.

Yağlı cilt tipinin gözenekleri geniş olduğundan dolayı daha fazla kiri tutmakta ve sivilce oluşumuna neden olmaktadır. Bu yüzden yağlı cilt tipinin düzenli olarak haftada 1 kere derinlemesine temizlenmesi gerekmektedir.
- Haftanın bir günü mutlaka peeling yaparak, cildinizi temizleyin. Doğal olarak kendiniz yulaf unu ile peeling uygulayarak cildinizi derinlemesine temizleyin. Sadece cildinizin üst tabakasını tahriş eden basit ve etkisiz temizlik ürünlerini kullanmayın.
- Peeling yaptıktan sonra cildinizin nem dengesini sağlamak ve sivilce oluşumlarını hafifletmek için; beyaz kil maskesi uygulayın. Beyaz kil; ölü hücreleri temizler, sivilce oluşumunu düzeltir, fazla yağı alır, yağ dengesini sağlar ve gözeneklerin sıkılaşmasına yardımcı olur.
- Günlük olarak cilt temizliğinden sonra gliserin ve A vitamini içeren nemlendirici kremler kullanın.
- Yüzünüzü günde 2’den fazla yıkamayın. Cildinizin dengesini bozarak, başka problemlerin oluşmasına neden olacaktır.
- Günlük olarak evde hazırladığınız doğal tonikleri kullanmaya özen gösterin.
- Yediğiniz besinlere dikkat edin ve özellikle C vitamini açısından yüksek, cildin içten sağlığa kavuşturan kivi ve limonu tüketmeye özen gösterin.

YAĞLI CİLDE SAHİP KİŞİLER NASIL BESLENMELİ?
- Narenciye grubu meyveler
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Omega 3 yağ asitleri
- Baklagiller
- Beta glukan
Narenciye grubu meyveler (greyfurt, limon, portakal); yüksek C vitamini ve antioksidan içerikleri ile kolajen üretiminizi destekler, cildin doğal PH dengesini artırmaya yardımcı olarak sivilceleri önler. Yüksek su içerikleri sayesinde cildinizi nemli tutmaya ve dış patojenlerden korunmaya yardımcı olur.
Yüksek potasyum, lif, çinko, lektin, A, C ve E vitamini içeren besinler (muz, avokado, salatalık); cildinizi oksidatif stres ve erken yaşlanmadan korur, sivilcelere neden olabilecek bakterileri uzak tutar ve sebum yağı üretiminizi düzenlemeye yardımcı olur.
Yeşil yapraklı sebzeler (kale, ıspanak, pazı, lahana); A ve C vitamini ile bakırdan zengindir. Sağlıklı hücre büyümesini teşvik eder, iltihabı azaltır ve serbest radikal hasarına karşı korur. Düşük A vitamini seviyeleri; yağlı ciltlerde sebum yağı üretimini daha da kötü etkileyebilir.
Omega 3 yağ asitleri (balık, ceviz, keten tohumu); cildin doğal bariyerini güçlendirmeye, toksinleri ve patojenleri dışarıda tutmaya yardımcı olur. Bu sağlıklı yağlar iltihabı azaltabilir, leke ve sivilce gelişme olasılığını azaltabilir.

Baklagillerin (mercimek, nohut); glisemik indeksi düşüktür, kan şekeri seviyelerinizde yağ bezlerinizin daha fazla yağ salgılamasını tetikleyebilecek şiddetli bir artış yaşamazsınız. Baklagiller sebum yağı üretiminizi düzenleyen ve cildinizin kendini onarmasına ve yenilemesine yardımcı olan çinko mineralini içerir.
Beta glukan (yulaf); bağırsaktaki dost bakterilerin büyümesini teşvik etmeye yardımcı olur, ayrıca iltihap karşıtı antioksidanlar açısından zengindir ve kan şekeri seviyenizi düşürmeye yardımcı olarak sebum yağı üretiminizi artırabilecek bir insülin artışını önleyebilir.
YAĞLI CİLTLERE ZARARLI BESİNLER *
- Çok fazla şeker,
- kafein,
- tuz,
- süt ürünü,
- fıstık ezmesi,
- gluten,
- işlenmiş yiyecek (et ürünleri, beyaz unlu karbonhidratlar),
- alkol, kızarmış yiyecekler,
- baharatlı yiyecekler,
- meşrubatlar