AŞURE YAPILIŞI
- Öncelikle buğday, nohut ve kuru fasulyeyi bir gece önceden ayrı ayrı suda bekletin.
- Buğdayı 3 litre suya ekleyerek boza kıvamı alacak şekilde ve iyice yumuşayıp dağılana kadar haşlayın. Gerekirse su eklenerek kıvamı tutturun.
- Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı haşlayıp iyice pişirin. Kabukları çıkarsa ayırın ve atın.
- Kuru kayısı ve kuru inciri küp küp doğrayın.
- Ayrı ayrı 5’er dakika haşlayıp süzün. Haşlama suyu aşurenin rengini koyulaştıracağından tencereye eklemeyin.
- Bu noktaya kadar haşladığınız malzemeleri birleştirip pişirin.
- Karanfil ekleyin.
- Koyuluğu boza kıvamına gelene kadar su ekleyin.
- Son olarak, şeker ekleyin ve karıştırarak pişirin. Şeker eklendikten sonra uzun süre pişirmek nohut ve kuru fasulye gibi malzemelerin sertleşmesine neden olur. Bu nedenle şekeri en son ekleyin.
- Tanelerin dibe çökmemesi için aşureyi kaselere doldurmadan önce ılınmasını bekleyin.
- Ilık aşureyi kaselere koyup üzerini süsleyerek servis edin.
AŞURENİN PÜF NOKTASI
Kıvamı, şeker oranı bir de renginin kararmaması aşurenin en önemli özellikleridir. Kararmaması için; aşure yaparken içine girecek malzemelerin sıralaması oldukça önemli. Ayrıca buğdaylar önce bol suda pişmeli. Ardından içine sırasıyla diğer bakliyatlar, kuru meyveler, şeker ve ardından da kuru yemişler ilave edilmeli. Buğday başta olmak üzere tüm bakliyatları bol bol suda en az 3-4 kez yıkamak gerekiyor.