At sütü kanseri önlemeye yardımcı olabilir

Kazakistanlı araştırmacılar at sütü içmenin kan basıncını düzenlediğini, enfeksiyonları önlediğini ve hatta kanser riskini bile azaltabileceğini iddia ediyor. At sütü, meme kanseri hücrelerini yok eden kazein proteini içeriyor. At sütü ayrıca kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan albümin bakımından da zengin.

Kazakistan’daki Nazarbayev Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, at sütünün kanserle savaşmaya yardımcı olabileceğini iddia ediyor. Orta Asya’da at sütü, inek sütü kadar yaygın bir tüketim alanına sahip.

Çalışma, at sütünün insanlar tarafından kolayca emilebilen bir protein olan albüminin de inek sütüne göre daha yüksek olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, bu proteinlerin kan basıncını kontrol etmeye ve antienflamatuar etkilere sahip olabileceğini söylüyor. Bu nedenle kısrak sütünün enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceğini, aynı zamanda meme kanseri hücrelerini yok eden kazein proteinine sahip olduğu için kanser riskini de azaltabileceği öne sürüldü.

The Times'a konulan araştırma görevlisi Profesör Almagul Kushugulova, ‘At sütü (mare sütü), atların ilk evcilleştirilmesinden bu yana Kazakistan ve Orta Asya'da tüketilen en faydalı hayvansal yağlardan biri. Ayrıca zengin enzim bileşimi nedeniyle faydalı bakterilerin büyümesini sağlıyor ve bağırsaklarımızda istenmeyen bakterilerin büyümesini sınırlıyor’ dedi.Öte yandan, inek sütüne alerjisi olan çocukların da benzer bir reaksiyon göstermeden kısrak sütü içebileceği öneriliyor.