Avrupa Birliği tescilli besinde hasat zamanı geldi! Balla karıştırıldığı zaman antibiyotik etkisi 10 kat artıyor: Karaciğeri ayna gibi tertemiz yapıyor, kolesterolü damardan kazıyıp atıyor
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/667d41f0294df35f17568c8b.jpg)
Antik çağlardan beri sürekli olarak kullanılan sarımsak, daha çık yemeklere lezzet katmasıyla biliniyor. Fakat vücut sağlığına olan faydaları, göz ardı ediliyor. Sarımsak, içerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde sağlık üzerinde olumlu etkiler gösteriyor. Bundan dolayı yüzyıllardır sağlık açısından değer verilen bir bitki olmayı başarıyor. Modern bilimde de bu bitkinin birçok faydası kanıtlanmış durumda. Peki, herkesin evinde olan bu kıymetli gıdanın faydaları nelerdir? Nasıl tüketilmeli?
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/667d40cc294df35f17568c53.jpg)
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde Avrupa Birliği tarafından tescillenen Taşköprü sarımsağının hasadına başlandı. Yaşanan çil hastalığı sebebiyle yüzde 30 verim kaybı bekleniyor. İnsan sağlığına zarar vermese de sarımsağın büyümesini engelleyen bu problemden çiftçiler zor durumda. İşte tüm detaylar!
![TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞININ ÜNÜ BÜTÜN DÜNYAYA YAYILDI](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/667d40cc294df35f17568c5b.jpg)
TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞININ ÜNÜ BÜTÜN DÜNYAYA YAYILDI
Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağının Kastamonu’nun Taşköprü ilçesindeki hasadına başlandı. Lezzeti ve içerdiği selenyum oranıyla dünyada ün kazanan Taşköprü sarımsağının tarlalardan toplanması için yoğun mesai harcanıyor. Kastamonu’da 5 bin ailenin geçim kaynağı olan Taşköprü sarımsağında bu yıl 24 bin dekar alanda dikim yapıldı.
![SARIMSAKTA YÜZDE 30 VERİM KAYBI BEKLENTİSİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/667d40cc294df35f17568c58.jpg)
SARIMSAKTA YÜZDE 30 VERİM KAYBI BEKLENTİSİ
Geçtiğimiz yıla göre yaklaşık yüzde 30 daha az alanda ekimi yapılan Taşköprü sarımsağını çil hastalığı vurdu. Taşköprü sarımsağının çillerinde oluşan hastalık, sarımsağın büyümesini engelledi. Bu sebeple Taşköprü sarımsağında yaklaşık yüzde 30 verim kaybının yaşanması bekleniyor.
![SARIMSAK ÜRETİMİNDE GÖZ ARDI EDİLEN ENGEL](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/667d40cc294df35f17568c55.jpg)
SARIMSAK ÜRETİMİNDE GÖZ ARDI EDİLEN ENGEL
Taşköprü’de sarımsak üreticiliği yapan Hasan Yıldırım, “Bu yıl üretim düştü. Sarımsaklarda bu yıl çil hastalığı denilen bir hastalık bulunuyor. Bu hastalığı çözmek için bugüne kadar ziraatçilerimiz bu işin üzerine düşmediler. Yıllardır bu hastalık var. Fakat zamanla bu çil hastalığı bölgemizde çoğaldı. Bize sıkıntı oluşturuyor” dedi.
![İNSAN SAĞLIĞINA BİR ZARARI YOK](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/667d40cc294df35f17568c57.jpg)
İNSAN SAĞLIĞINA BİR ZARARI YOK
Sarımsağın çillerinde oluşan hastalık sebebiyle büyüyemediğini belirten Yıldırım, “Çil hastalığı, sadece sarımsağın büyümesine engel oluyor. İnsan sağlığı için herhangi bir zararı yok ama sarımsak büyüyemediği için verim kaybı oluşuyor. Vatandaş, ‘Sarımsakta hastalık var’ demesin. Çünkü sarımsakta herhangi bir şey yok. Sadece sarımsağın çillerinden ötürü gelişemediği için küçük kalıyor. Sarımsak büyürken bu hastalığa nasıl yakalandıysa bu şekilde kalıyor. Bundan dolayı büyük sıkıntı çekiyoruz. Şu anda ekim, geçtiğimiz yıla göre yüzde 30 civarında düştü. Sarımsaktaki çil hastalığı sebebiyle de yüzde 30 civarında verim düştü. Örneğin, ben tarlamdan dönüm başına 800-900 kilo civarında sarımsak almam gerekirken, bu yıl ancak 300-400 kilogram alabileceğim. Bu da üreticileri çok etkiliyor” diye konuştu.
![KIŞ AYINDA DİKİLİYOR BAHARDA TOPLANIYOR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/667d40d2294df35f17568c5d.jpg)
KIŞ AYINDA DİKİLİYOR BAHARDA TOPLANIYOR
Taşköprü ilçesi Alatarla köyünde işçi başkanı olan Aysel Topçu ise, “Yıllardır sarımsak işiyle uğraşıyoruz. Biz de çiftçiyiz, emek veriyoruz. Günlük başkanlığını da 13 yıldır yapıyorum. Verdiğimiz emeklerin karşılığını alamıyoruz. Kış ayında sarımsağı dikiyoruz, bahar ayında da hasadını yapıyoruz. Bu süre zarfında otunu temizliyoruz, çapasını yapıyoruz. Topraktan çıkartması, ayıklaması, bağlaması; sarımsağın her aşaması zor ama emeklerinin karşılığını hiçbir zaman çiftçi alamıyor. Bu yıl hasadımız Allah’a şükür başladı. Sarımsaklarımız bu yıl hasta. İyi olan yerler de var, kötü olan yerler de var. Allah ne verdiyse o, yapacak bir şeyimiz yok. Rızkımız bu kadar demek ki” şeklinde konuştu.
![ENFEKSİYONLARLA MÜCADELE EDİYOR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/667d40de294df35f17568c65.jpg)
ENFEKSİYONLARLA MÜCADELE EDİYOR
- Sarımsak, içerdiği yüksek oranda sülfür bileşikleri sayesinde antimikrobiyal özelliklere sahip doğal bir antibiyotik. Bu bileşikler, enfeksiyonlarla mücadele ederek bağışıklık sistemini destekliyor. Çeşitli bakteri ve mantar türlerine karşı etkili oluyor.
![KARDİYOVASKÜLER SİSTEMİ DESTEKLİYOR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/667d40de294df35f17568c63.jpg)
KARDİYOVASKÜLER SİSTEMİ DESTEKLİYOR
- Sarımsağın sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden biri de kardiyovasküler sistemi desteklemesi oluyor. İçerdiği allicin adlı bileşik, kan damarlarını genişleterek kan basıncını düşürüyor ve kanın pıhtılaşma eğilimini azaltıyor. Bu özellikleriyle kalp sağlığını koruma potansiyeline sahip.
![İÇERİĞİNDEKİ ANTİOKSİDANLAR SAYESİNDE KANSERE KARŞI SAVAŞIYOR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/667d40de294df35f17568c6b.jpg)
İÇERİĞİNDEKİ ANTİOKSİDANLAR SAYESİNDE KANSERE KARŞI SAVAŞIYOR
- Sarımsak, antioksidan özellikleri sayesinde serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltarak hücresel hasarı önlüyor ve yaşlanma sürecini yavaşlatıyor. Aynı zamanda kansere karşı koruyucu etkileri olduğuna dair bazı araştırmalar bulunuyor. Özellikle sindirim sistemi kanserleri üzerinde olumlu etkiler gösterebileceği biliniyor.
![KOLESTEROL SEVİYESİNİ DENGELİYOR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/667d40de294df35f17568c6d.jpg)
KOLESTEROL SEVİYESİNİ DENGELİYOR
- Sarımsağın sağlık üzerindeki bir diğer olumlu etkisi de kolesterol seviyelerini düşürme potansiyeline sahip olması. Yapılan çalışmalar, düzenli olarak sarımsak tüketenlerde kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyelerinin azaldığını ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL seviyelerinin arttığını gösteriyor. Bu da kalp hastalıkları riskini azaltmada etkili oluyor.
![KARACİĞER SAĞLIĞI İÇİN BİRE BİR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/667d40de294df35f17568c6f.jpg)
KARACİĞER SAĞLIĞI İÇİN BİRE BİR
- Sarımsak, doğal bir detoksifiye edici olarak da işlev görüyor. Karaciğerin detoksifikasyon süreçlerini destekliyor ve vücudu zararlı maddelerden arındırmaya yardımcı oluyor.
![SARIMSAK TÜKETEREK GAZ PROBLEMİNDE KURTULABİLİRSİNİZ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/667d40de294df35f17568c71.jpg)
SARIMSAK TÜKETEREK GAZ PROBLEMİNDE KURTULABİLİRSİNİZ
- Sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor. Özellikle sindirim enzimlerinin salgılanmasını artırarak sindirim sürecini iyileştiriyor ve gaz gibi sindirim sorunlarını hafifletiyor.
![BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ BETON GİBİ YAPIYOR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/667d40de294df35f17568c79.jpg)
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ BETON GİBİ YAPIYOR
- Sarımsağın bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri de biliniyor. Anti-enflamatuar etkileri sayesinde vücuttaki iltihaplanmayı azaltıyor ve enfeksiyonlara karşı koruyucu oluyor. Bu özellikleriyle özellikle soğuk algınlığı gibi viral sağlık problemlerine karşı da kalkan oluyor.
![BİR YİYENİN BİR DAHA HASTA OLMADIĞI KÜR TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/667d40de294df35f17568c77.jpg)
BİR YİYENİN BİR DAHA HASTA OLMADIĞI KÜR TARİFİ
Ballı sarımsak kürü, özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmek ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak amacıyla tercih edilen bir doğal tarif. İşte ballı sarımsak kürünün hazırlarken takip edebileceğiniz tüm adımlar:
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/667d419f294df35f17568c89.jpg)
Malzemeler:
- 1 baş sarımsak
- 1 su bardağı bal (mümkünse organik ve doğal bal tercih edilmelidir)
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/667d40df294df35f17568c85.jpg)
YAPILIŞI:
- Sarımsağı iyice soyun ve dişlerini tek tek ayırın.
- Sarımsak dişlerini bir miktar ezerek veya doğrayarak küçük parçalara ayırın.
- Bir cam kavanoz veya cam bir kap içerisine doğranmış sarımsakları yerleştirin.
- Üzerine balı ekleyin. Balın sarımsağın üzerini tamamen kaplaması gerektiğinden yeterince bal kullanmaya özen gösterin.
- Kavanozun kapağını sıkıca kapatın ve karışımı serin ve karanlık bir yerde 3-5 gün boyunca bekletin. Bu süre zarfında sarımsak, bal ile birleşecek ve bir kür haline gelecektir.
- Kür hazır olduğunda günde bir defa, tercihen sabahları aç karnına bir tatlı kaşığı tüketebilirsiniz. Eğer yoğun bir kokudan rahatsız olursanız ballı karışımı biraz suyla incelterek içebilirsiniz.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/667d40df294df35f17568c7d.jpg)
PÜF NOKTALARI:
- Kürü tüketirken balın doğal olmasına dikkat edin. Rafine edilmiş bal yerine organik, doğal bal kullanmanız daha fazla fayda sağlayacaktır.
- Sarımsak ve balın her ikisi de doğal antibiyotik özellikleri taşır ve bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda etkili olabilir.
- Balı ekledikten sonra kürü hemen kullanmak yerine, birkaç gün bekletmek sarımsağın bal ile daha iyi etkileşime girmesine yardımcı olacaktır.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/667d40de294df35f17568c75.jpg)