Son derece şaşırtıcı olsa da yer fıstığı, egzama hastaları için son derece sakıncalı görülen besinlerin başında geliyor. Özellikle çocuklarda egzama görülmesinde yer fıstığı tüketimi büyük bir tetikleyici olabiliyor. Muhakkak bir alerji ve immünoloji uzmanına danışmadan özellikle çocuklardan yer fıstığı gibi besinleri uzak tutmak gerekiyor. www.posta.com.tr Asidik besin deyince ilk akla gelenler arasında yer alan mandalina da egzamayı coşturan besinlerin başında geliyor. Özellikle bebeklerde yoğun tüketime bağlı olarak bez bölgesi egzaması ve pişiğe neden olabiliyor. Mandalinanın aşırıya kaçan tüketimi vücutta aşırı asidik bir birikime neden olabileceği için de önerilmiyor. Yalnız egzama için değil, mide için de zarar veren bu besini aşırı tüketmemeye özen göstermek gerekiyor. Tıpkı mandalina gibi limon da aşırı asidite içeren, egzamaya neden olabilen besinler arasında değerlendiriliyor. Yine diğer besinler gibi alerjen etkisi güçlü olan limonun özellikle saça ve cilde sürülmesi gibi durumlar tahriş, egzama, pişik ve kabarıklık gibi problemleri doğurabiliyor. Özellikle inek sütü alerjisi olan ve laktoz intoleransına sahip kişilerde egzama sık görülen bir rahatsızlık olarak biliniyor. Bebeklik döneminde kendisini belli eden bu alerji, kaşıntılı döküntülere ve yaygın kabarıklıklara yol açarak çocuklar için hayatı çekilmez hâle getirebiliyor. Bu durumu önlemek adına ise inek sütü tüketimini çocukluk çağında uzman onayı almadan sürdürmemek gerekiyor. Yetişkinlik döneminde görülen egzamada da süt ürünlerinden uzak durmanın egzamanın sakinleşmesine yardımcı olduğu görülebiliyor. Alerjik reaksiyonlara yol açabilen potansiyel alerjenler arasında yer alan ceviz, avuç avuç yediğimiz ve severek tükettiğimiz kuruyemişlerin başında geliyor. Çok sevsek de bu besinin aşırıya kaçan tüketimi egzamanın kuvvetlenmesine ve atak yapmasına neden olabiliyor. Bu nedenle alerjik bünyeye sahip kişilerin cevizi aşırı tüketmemesi öneriliyor. Buğday, çavdar, arpa gibi besinler de yine egzamayı kuvvetlendiren besinler kategorisinde yer alıyor. Özellikle çölyak hastalığı ve intoleransın keşfedilmesinde bu tip besinlere gösterilen reaksiyonlar da etkili oluyor. Elbette ki egzamayı coşturan en önemli besin kaynakları paketli gıdalar oluyor. Çeşitli kimyasallar, katkı maddeleri ve yapay tatlandırıcılar ile dolu olan bu besinler nedeniyle egzama başta olmak üzere farklı pek çok hastalık da tetiklenebiliyor. Bu tip besinlerin sık tüketilmesi bağışıklığın düşmesine de neden olacağı için paketli gıdalardan uzak durulması öneriliyor. Egzmaya kötü gelen besinler kadar iyi gelenler de bulunuyor. İşte egzaması olan kişilerin tüketmesi önerilen, hastalığın etkilerini hafifletecek besinler:Zerdeçal,Turpgiller,D vitamini,Omega-3,Prebiyotik.