Dr. Vincent Candrawinata, düzenli olarak elma yemenin hafızayı geliştirebileceğini ve Alzheimer riskini azaltabileceğini gösteren kanıtlar bulduğunu açıkladı. Sidneyli uzman, elma tüketiminin hafızanın korunmasıyla bağlantılı vitamin ve mineraller içerdiğini söyledi. Elma, beyni zararlı maddelerden koruyarak Alzheimer riskini azaltmaya yardımcı olabilecek flavonoidler gibi fenolikler açısından oldukça zengindir. Dr. Vincent, flavonoidlerin diğer birçok meyve ve sebzede de bulunabileceğini, aynı zamanda depresyon ve anksiyete semptomlarını azaltabilen güçlü bir antioksidan madde olduğunu belirtti. Vincent, ''Flavonoidler, elma ve armut gibi meyvelerde, lahana ve ıspanak gibi sebzelerde bulunan fenolik bileşiklerdir. Bunları çikolata da bulabilirsiniz. Bu bileşikler düzgün bir şekilde tüketildiğinde sağlığımıza faydalıdır'' dedi. Elmalar, iyi bir pektin kaynağıdır. Çalışmalar ve araştırmalar, bu tür liflerin yüksek miktarda tüketilmesinin, daha düşük depresyonla da bağlantılı olduğunu buldu. Meyve ve sebzeler ruh sağlığı açısından da son derece faydalıdır, sık sık çiğ meyve ve sebze tüketen kişilerin depresyon ve anksiyete semptomlarından muzdarip olma olasılıkları daha azdır. Elmanın yalnızca beyin sağlığı ve ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunmuyor. Elma; içerdiği A, B grubu vitaminler ve C vitamini ile sadece vitamin deposu değil aynı zamanda içerdiği demir, fosfor, bakır mineralleri ve lif ile sağlığımıza çok sayıda faydası bulunuyor. Sinirleri yatıştırıp sakinleştiren elma, kan basıncını düşürüyor ve nefes alışverişlerini rahatlatıyor. Kalp atışlarını düzenleyerek rahatça uykuya dalmanızı sağlıyor, stres seviyenizi azaltarak daha kaliteli uyumanıza yardımcı oluyor. Her gün 1 elma tüketmek, akciğer ve kolon kanserinin görülme sıklığını düşürüyor. Elma, içerdiği C vitamini sayesinde kanserli hücrelerin büyümesini önlüyor. C vitamini en yoğun olarak kabuğun hemen altında bulunduğundan iyice yıkanmak şartıyla kabuğuyla tüketilmesi faydalı. Elma içerdiği lif sayesinde tokluk hissini artırırken, bağırsaklardaki yararlı bakterilerin çoğalmasını, zararlıların uzaklaştırılmasını sağlıyor. Ayrıca içerdiği polifenoller sayesinde vücuttaki stres oranını azaltarak kilo kaybına destek oluyor. Elma, içerdiği çözünür lif olan pektin sayesinde yağın bağırsaklardan geri emilimini azaltarak kötü kolesterolü düşürüyor, iyi kolesterol oranının artmasını sağlıyor. Elmanın faydalarından biri de kabızlıga iyi gelmesi. 100 gramında 2 gram lif içeren bu lezzetli meyve, içerdiği çözünen ve çözünmeyen lifler sayesinde bağırsak hareketlerini tetikliyor ve hızlandırıyor. Yeşil elmanın cilde de sayısız faydası var. Elma, içerdiği askorbik asit sayesinde cildin koruyucu bariyeri olan kolajen yapımını destekliyor. Aynı zamanda cilt sağlığı için elzem olan bakır mineralinden oldukça zengin. Bakır, cildin renk eşitsizliklerini önleyen ve güneş ışığının zararlı etkilerine karşı cildi koruyan melaninin salgılanmasını sağlıyor. Elma, cilt kanserini önleyen A vitamininin de oldukça önemli bir kaynağı.