Vücudumuza aldığımız et, balık, tavuk, yumurta gibi proteinler mideden geçerek, parçalanıyor. Vücudumuz proteini kendisi için kullandıktan sonra en son kalıntılarını ürik asit şeklinde böbrekler yoluyla atıyor. Ancak yaşımız ilerledikçe kanda ürik asit seviyemiz yükseliyor ve bu asit dokularda çökmeye başlıyor.
Ayak başparmağımız vücudun en uzak noktası olduğu için soğuk bir yer ve bu nedenle gut hastalığının hastalarda yüzde 90 oranında ayak başparmağından başladığını ifade eden Prof. Dr. Hamuryudan, ürik asit birikmesinin daha iyi anlaşılabilmesi için şu örneği veriyor.
Çaya şeker kattığınızda çözülür, biraz daha eklediğinizde yine erir. Ama belli bir noktaya geldiğinde doygunluk meydana gelir ve şeker artık erimez, çökmeye başlar. Ürik asit de belli bir noktaya kadar kanda çözülmüş şekilde dolaşırken bir noktadan sonra kristaller şeklinde çökmeye başlar. Şeker nasıl en dibe çökerse ürik asit de gidip vücudun en dibine yani ayak başparmağına çöker.