Ayder Yaylası'nda hasadı başladı! Kilosu çeyrek altınla yarışıyor: Vücudu anında yenileyip kas ve dokuları çelik gibi güçlendiriyor! Binlerce yıllık mucize besin

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki Ayder Yaylası'nda mucize besinin hasadı başladı. Bu besin kaynağının faydaları saymakla bitmiyor, tadını bir kez alan bir daha bırakamıyor! Fiyatı ise resmen dudak uçuklatıyor! İşte o mucize besin ve sağlık yararları...

"Rize" denilince akla ilk gelen turizm merkezlerinden Ayder Yaylası'nda üretilen bal, Türk Patent ve Marka Kurumunca Nisan 2022'de coğrafi işaret belgesiyle tescillendi.
Coğrafi işaretle birlikte daha çok rağbet gören Ayder balında bu sezon hasat başladı.

Hacettepe Üniversitesinde yapılacak tahlilin ardından balın kilogramının 3 bin liradan satışa sunulacağı belirtildi.
Ayder Kaplıca ve Aşağı Şimşirli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Recep Yaşar, AA muhabirine, Ayder balının bölgede 1900-2300 rakım arasında, 100'e yakın arıcı tarafından yaklaşık 1000 kovanda üretildiğini söyledi.

Ayder balına yoğun talep olduğunu belirten Yaşar, "Geçen yıl 2 ton civarında bal ürettik, bu yıl 5 ton civarında bal olacağını tahmin ediyoruz. Geçen yıldan balımız kalmadı. Bal sağımına başladık. Emeğimizin karşılığını alıyoruz." dedi.

"BAL ORMAN YOLU PROJESİ" ONAYLANDI
Yaşar, Ayder balı rekoltesini artırmak için "Bal Orman Yolu Projesi"ni hayata geçirmeye çalıştıklarını ifade ederek, "Projemiz onaylandı. Bu yolu bir yıl içerisinde gerçekleştirerek bal rekoltesini daha yukarlara çıkarmayı hedefliyoruz. Ayder'de endemik bitki türü fazla. Bölgede çok çeşit çiçek var. Bundan dolayı Ayder balı değerli. Buraya gelen ziyaretçilerimiz Ayder balından yesinler." diye konuştu.

Hacettepe Üniversitesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile ortak çalıştıklarını dile getiren Yaşar, coğrafi işaretin ardından güvenin arttığını ve balın daha çok rağbet görmeye başladığını söyledi.
Yaşar, Ayder balının bu sene kilogramı 3 bin liradan satışa sunulacağını da sözlerine ekledi.

"BU SENE KARA KOVAN BALI İYİ"
Arıcılıkla uğraşan 65 yaşındaki Ömer Vatandaş ise kara kovan balı üreticiliği yaptığını belirterek, "Tamamen doğal bir bal. Kovanın içine mum koyulmaz. Kara kovan arıcılığı yapan çok az. Bu sene kara kovan balı iyi. Arıcılık zor. İlgi isteyen bir iş." ifadelerini kullandı.


BALIN FAYDALARI NELERDİR?
Aç karnına her sabah bir kaşık bal tüketmenin sağlık üzerinde bir dizi olumlu etkisi bulunmaktadır. Ancak, bu etkilerin tam olarak hissedilmesi ve gözlemlenmesi kişinin metabolizması, beslenme alışkanlıkları ve genel sağlık durumuyla da ilişkilidir. İşte bal tüketmenin faydaları! www.posta.com.tr

ENERJİ SEVİYESİNİ ARTIRIR
Severek tükettiğimiz bal, doğal bir enerji kaynağıdır ve içerdiği karbonhidratlar hızlı bir şekilde enerji sağlar. Sabahları aç karnına tüketildiğinde, vücudu güne hazırlayarak enerji seviyelerini artırabilir.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Doğanın mucizesi bal, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahiptir. Sabahları tüketildiğinde, bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve vücudu hastalıklara karşı koruyabilir.

MİDE SAĞLIĞINI DESTEKLER
Balın bazı insanlarda mide rahatsızlıklarını hafifletici etkileri olduğu düşünülmektedir. Sabahları tüketildiğinde, mide asidini dengeler ve sindirim sistemini sakinleştirebilir.

CİLT SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR
Balın içeriğindeki antioksidanlar, cildin genç ve sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Aç karnına tüketildiğinde, ciltteki iltihaplanmayı azaltabilir, akne sorunlarını hafifletebilir ve cildin nem dengesini koruyabilir.

KİLO KONTROLÜNE YARDIMCI OLUR
Bal, doğal bir tatlandırıcıdır ve tatlı ihtiyacını kontrol altına alabilir. Aç karnına tüketildiğinde, gün boyunca tatlı krizlerini önleyebilir ve atıştırmalıklar arasında sağlıklı bir seçenek olabilir.

KAS VE DOKULARI BESLER
Sağlığımıza katkıları saymakla bitmeyen balın içeriğinde bulunan amino asitler, kasların onarılmasına ve dokuların yenilenmesine yardımcı olabilir. Aç karnına tüketildiğinde, vücuttaki protein sentezini destekleyebilir.

STRESİ AZALTIR
Tatlı bir lezzetin verdiği haz, beyinde endorfin ve serotonin salınımını artırabilir. Bu da stresle başa çıkmaya ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Ancak, balın herkes için aynı etkileri göstermeyeceği ve bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca, balın yüksek kalorili bir gıda olduğu ve aşırı tüketildiğinde kilo alımına neden olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.
Herhangi bir sağlık durumu veya diyabet gibi metabolik rahatsızlıklarınız varsa, bal tüketmeden önce doktorunuza danışmanız önemlidir.